Nyheter

Tuve Skånberg petad - drar igång personvalskampanj

Precis som vid förra valet får KD-profilen ingen framträdande plats på listan till riksdagsvalet

Med sina 27 år är han den som suttit längst i riksdagen. Men KD-veteranen Tuve Skånberg är inte nöjd. Efter att ha petats bort från valbar plats väljer han nu att starta en personvalskampanj för att nå ytterligare en mandatperiod.

– Jag vill bli återvald, säger Tuve Skånberg när Dagen hör av sig.

Men han konstaterar att det kan bli knepigt. När KD:s partidistrikt i Skåne tagit fram sina listor inför valet återfinns Tuve Skånberg först på plats sex.

– Det är hedersamt, men det är inte valbar plats, säger KD-profilen om förutsättningarna inför höstens val.

Därför väljer han nu att dra i gång en personvalskampanj för att hålla kvar sin riksdagsplats.

Räcker det inte med att ha suttit 27 år i riksdagen?

– Haha, nej, nej, jag är inte färdig. Det finns mycket, mycket mer att göra, säger Tuve Skånberg.

– Jag tycker det är roligt att jobba med rikspolitik, jag är starkt motiverad och det är mycket jag vill förändra till det bättre. Så varför skulle jag sluta?

Är ålderspresident

Tuve Skånberg är 66 år och kom in i riksdagen för första gången 1991. Sedan dess har han bitit sig fast, även om det blivit paus i någon mandatperiod. Numera bär han titeln ålderspresident eftersom han är den som suttit längst i riksdagen, och det innebär också att han då och då hoppar in som ersättare för talmannen.

Riksdagens ålderspresident Tuve Skånberg får då och då svinga talmannens klubba.

Vad finns det kvar att göra?

– Det mesta är jag rädd att säga. Det är mycket av det jag ville göra när jag gick in i politiken 1991 som ännu är ogjort. Att stärka familjen, att stärka barnens ställning, att stärka etikens ställning, säger han.

Vissa saker har han varit med och drivit igenom, exempelvis skrev han en motion om att det behövs familjerådgivning i alla kommuner, något som senare blev verklighet och backades upp ekonomiskt. Men, konstaterar Tuve Skånberg krasst, hade KD lite oftare varit i regeringsställning hade han nog haft fler politiska framgångar att skryta om.

– Socialdemokraterna är inte så snabba på att förverkliga mina drömmar, säger han lite skämtsamt.

Listklättraren

Turerna kring Tuve Skånberg och hans placering på riksdagslistorna har blivit något av en följetong. För det här är inte första gången som han hamnat en bit ner på listan inför ett val och det är heller inte första gången som han drar i gång en personvalskampanj. Förra valet var det en liknande historia.

– Vännerna i Skåne har tydligen sett att jag jobbar bättre som underdog. De tycker att det är lämpligt att sätta mig lite längre ned på listan så att jag får jobba mig upp, säger Tuve Skånberg diplomatiskt.

Nu har han tagit fram en personvalsfolder och hoppas att hans kampanj ska ge resultat i höstens val.

Ebba toppar listan

Om Tuve Skånberg lyckas kryssa sig uppåt även denna gång återstår att se. Överst på listan finns exempelvis Ebba Busch, som antagligen kommer att bli en kryssmagnet.

– Hon är väldigt populär bland kristdemokratiska väljare, konstaterar Tuve Skånberg.

Är hon möjligen ditt största hot?

– Hahaha, jag ser rubriken framför mig. Nej du, det ska du inte få ut ur min mun. Ebba har nog redan vunnit den matchen innan den börjat. Men sedan är frågan vem väljarna vill ha som nummer två.

---

Fakta: Pastorn som blev politiker

  • Tuve Skånberg är i grund och botten pastor och har under sin politiska karriär haft kvar en pastorstjänst att falla tillbaka på.
  • Trots att han suttit i riksdagen i 27 år brukar han några gånger per år predika.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig