Nyheter

Kyrka i Helsingborg skadad när sprängladdning detonerade

Pastoratets säkerhetschef: Det kräver en kraftig restaurering

Tidigt på tisdagsmorgonen detonerade en sprängladdning i centrala Helsingborg. En av byggnaderna som skadades var Sankta Maria kyrka.

Sprängningen inträffade utanför en restaurang vid Mariatorget. Enligt polisen kom inte någon person till skada, men fönster på flera omkringliggande fastigheter skadades däremot.

– Det har blivit skada på några av de gamla fina glasmålningarna, säger Kristian Lillö, kyrkoherde Helsingborgs pastorat, till SVT Nyheter Helsingborg.

Under tisdagen meddelade pastoratet att kyrkan skulle vara stängd hela dagen.

– De glasmålningar och glasfönster som vi har på norra sidan och runt korgången uppe vid altaret är skadade i olika grad och behöver restaureras och justeras på olika sätt, säger Kent Kvist som är säkerhetsansvarig i pastoratet, till P4 Malmöhus.

Skyddsglas på yttersidan

Ett av fönstren som har skadats är “Tredje trosartikeln” från slutet av 1950-talet som konstnären Erik Olsson skapade.

– Det har suttit ett skyddsglas på yttersidan och den tog smällen, men sedan uppstod det ett vakuum så det ser ut som att glaset är tryckt utåt, det har bågnat och flera delar i den blyinfattade delen är helt borta och de blyinfattade delarna är också skadade så det kräver en kraftig restaurering, säger Kent Kvist till P4 Malmöhus.

– Förhoppningsvis hittar vi en duglig konstnär eller glasmästare som kan hantera och återställa det i gott skick, fortsätter han.

Fler artiklar för dig