Nyheter

Pingstvän förlorade Australiens val - höll tårfyllt tal i kyrkan

Icke-praktiserande katolik tar över efter Scott Morrison

[object Object]
Australiens premiärminister Scott Morrison har aldrig hymlat med sin kristna tro. När han nu tvingas avgå efter ett valnederlag åkte han direkt till kyrkan och höll ett känslosamt tal.
– De sista fyra åren har varit svåra, sa han till församlingen.

Att sitta knappt fyra år som statsminister låter kanske inte länge, men i australiensisk politik är det en lång tid. Därför sågs Scott Morrison, känd pingstvän, som ett stabilt alternativ på posten som Australiens premiärminister – sedan han tillträdde 2018 hade han suttit längre än fem av sina föregångare.

Men efter helgens val har han tvingats avgå. Skälet är att Morrisons höger-mitt-koalition backade i valet. Samtidigt gick vänsteroppositionen, med Labors partiledare Anthony Albanese i spetsen, framåt och fick därför i uppdrag att forma en ny regering. Det innebär att Australien väljer bort den konservativa regeringen för första gången på nästan ett årtionde.

Läste ur Bibeln

Efter att Scott Morrison avgått som partiledare åkte han till sin kyrka, pingstkyrkan Horizon i Sydney, och höll ett känslosamt tal.

– Detta blir det sista jag säger som premiärminister. De sista fyra åren har varit svåra, inledde han.

– Gud kallar oss. Oavsett om du är premiärminister, pastor, företagare, lärare eller polis, det spelar ingen roll. Vi är kallade att ha tillit och lyda, och det är trons liv som Han kallar oss till, fortsatte han.

Därefter läste han flera bibelverser, som Habbackuk 3:17-18:

– Fikonträdet knoppas inte, vinstocken bär ingen frukt. Olivskörden slår fel, fälten ger ingen gröda. Fåren är borta ur fållan, hägnen är tomma på kor. Men jag vill jubla över Herren, glädja mig över Gud, min räddare, läste Morrison med tårar i ögonen.

Scott Morrison har varit tätt förknippad med sin tro och sitt engagemang i Australiens pingströrelse. Han har sagt att han försöker be och läsa Bibeln varje dag. När han tillträdde som premiärminister 2018 var han den första pingstvännen på positionen. Samtidigt har han också fått kritik för att ha använt tron som “ett marknadsföringsknep” av partikamraten Concetta Fierravanti-Wells.

– Hans handlingar står i konflikt med bilden av sig själv som en man av tro, sa hon då.

Australiens nye premiärminister, Anthony Albananese, har inte varit lika tydlig med vilken roll som hans livsåskådning spelar, men han har tidigare beskrivit sig som en “icke-praktiserande katolik”.

---

Fakta: Australiens val

  • Australierna gick till valurnorna i lördags. Två stora regeringsalternativ fanns att välja på: den sittande höger-mitt-koalitionen, bestående av Scott Morrisons Liberal Party och de konservativa National Party of Australia, och oppositionspartiet Labor.
  • Även om höger-mitt-koalitionen fick flest röster totalt fick de bara 58 mandat i parlamentet att jämföra med Labors 75 mandat. Scott Morrison fick därför avgå som premiärminister och Labors Anthony Albanese tar nu över.
  • Scott Morrison avgick också som partiledare för Liberal Party efter att partiet förlorat fem procentenheter av rösterna

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig