Nyheter

Tysk pastor friades för hbtq-uttalanden

Samfundsledningen väntar med att fatta beslut i disciplinärt ärende

En överdomstol i Bremen har friat Olaf Latzel som 2020 dömdes till dagsböter för nedsättande uttalanden om homosexuella.

Det var i samband med undervisning om sex och samlevnad i kyrkan St. Martini hösten 2019 som Olaf Latzel bland annat beskrev homosexualitet som “degenerativa former av samhället”. Han anklagade samtidigt deltagare i pridemanifestationer för att vara kriminella. Att uttalandena fick stor uppmärksamhet berodde på att en numera avpublicerad film från samlingen senare publicerades på Youtube.

Olaf Latzel anmäldes och dömdes senare till dagsböter på motsvarande omkring 80 000 kronor. Men domen överklagades och nu har alltså en överdomstol i Bremen friat honom.

Domaren Hendrik Göhner hävdar, enligt tyska ZDF, att Olaf Latzel inte nödvändigtvis uttryckte hat mot definierade grupper av människor genom sina kommentarer. Detta förklaras med att pastorn fördömde homosexuella handlingar och teorier om att det finns fler än två kön, men däremot inte homosexuella människor.

Kritik trots friande dom

Trots den friande domen passade Hendrik Göhner på att kritisera Olaf Latzel.

– Den här uttalandena är mer än märkliga utifrån en social synvinkel, i synnerhet med tanke på den framskjutna tjänst som du har, sa han enligt ZDF.

Olaf Latzels försvarsadvokat, Sascha Böttner, säger i en kommentar att hans klient är “glad och lättad”. Men enligt ZDF demonstrerade en del människor från hbtq-rörelsen utanför domstolsbyggnaden.

Disciplinärt ärende i kyrkan

Olaf Latzel är sedan 2007 anställd som pastor i St. Martini i Bremen i norra Tyskland. Kyrkan tillhör Bremens evangeliska kyrka (BEK) som i sin tur är en del av Evangeliska kyrkan i Tyskland (Evangelische Kirche in Deutschland, EKD) som samlar lutherska och reformerta kyrkor och har drygt 20 miljoner medlemmar. 54-årige Olaf Latzel har länge varit omdiskuterad – även internt inom samfundet – och redan innan den fällande domen 2020 hade samfundsledningen “å det bestämdaste fördömt” hans agerande. Enligt ZDF har kyrkan dessutom initierat ett disciplinärt ärende.

Efter den friande domen är tongångarna från kyrkan fortsatt negativa. BEK:s sekreterare Bernd Kuschnerus säger att domen måste vinna laga kraft och att de därefter ska analysera hur den disciplinära processen påverkas av utgången.

– Det är dock uppenbart att exkludering och svartmålning av människor av en pastor är oacceptabelt, säger han.

Enligt en presstalesperson överväger åklagarmyndigheten om domen ska överklagas.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig