Nyheter

FN:s chef för mänskliga rättigheter till Kina - för första gången

Anklagelserna om brott mot mänskliga rättigheter väntas vara i fokus

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, åkte i måndags till Kina efter en inbjudan från den kinesiska regeringen. Detta är första gången sedan 2005 som en högkommissarie för mänskliga rättigheter från FN åker till Kina.

Resan börjar i södra delen av Guangzhou innan de åker vidare till Kashgar och Xinjiang. Huvudämnet för resan väntas vara anklagelserna om brott mot mänskliga rättigheterna i Xinjiang. Resan kommer att pågå till 28 maj och Michelle Bachelet kommer att möta bland annat tjänstemän, civila samhällsorganisationer och företagare.

Kinas regering säger att de inte har någonting att dölja och att de välkomnar alla som inte är politiskt partiska. Det är dock inte klart om Michelle Bachelet kommer möta de tjänstemän som ledde motståndet mot fängslandet i Xinjiang. Generalsekreteraren för Amnesty International, Agnes Callamard, uttrycker att Michelle Bachelet måste motstå att bli använd som propaganda och att hon måste uppmärksamma brotten mot de mänskliga rättigheterna under resans gång.

Religionsfriheten i Kina

Enligt den kinesiska konstitutionen ska medborgarna ha möjlighet till religionsfrihet, och diskriminering på grund av religion ska vara förbjudet. Direktören för Human Rights Watch Kina, Sophie Richardson, förklarar att även fast den religiösa tron är skyddad av konstitutionen betyder det inte att personer har rätt till att utöva sin religion. Utövandet av religion är begränsad till det som räknas vara “normalt” och då begreppet “normalt” inte är definierat skapar det även en bred tolkning.

Även läget för kristna i Kina är osäkert. Enligt organisationen Open Doors är det olagligt att gå med i kyrkan om man är under 18 år. Kristna ledare är ett mål för den statliga övervakningen och kristna utsätts för en ökad påtryckning från kinesiska myndigheterna. Ett fåtal kristna ledare har även förts bort och när restriktionerna upphävdes efter coronapandemin tilläts inte vissa kyrkor att öppna igen.

---

Fakta: Mänskliga rättigheter och religion i Kina

  • Officiellt är den kinesiska regeringen ateistisk.
  • I juni 2021 publicerade Amnesty International en rapport som visade hur Kinas tillslag mot mestadels muslimska minoriteter stred mot de mänskliga rättigheterna.
  • Det sägs vara ungefär en miljon uigurer, kazaker och andra muslimska minoriteter som fängslats i Kina.
  • Antalet kristna i Kina uppges vara 96,7 miljoner.

---

Fler artiklar för dig