Utrikes

Abortförbud införs i Oklahoma - strängast i USA

Dani Thayer och Marina Lanae protesterade i april mot Oklahomas planer på strängare abortlagar.
Oklahoma har godkänt en lag som förbjuder nästan alla aborter från befruktningstillfället. USA:s strängaste abortlag har skrivits under av delstatens guvernör Kevin Stitt.

De få abortkliniker som finns i Oklahoma har sagt att de skulle sluta utföra proceduren så snart lagen trädde i kraft – vilket den gjorde när guvernören undertecknade den på onsdagen.

"Jag lovade Oklahomaborna att som guvernör skriva på all 'pro-life'-lagstiftning som hamnade på mitt skrivbord och jag är stolt över att jag kan hålla det löftet i dag", säger Kevin Stitt i ett uttalande.

Lagen bygger på en tidigare abortlag som gick igenom tidigare i maj som förbjöd abort från sjätte veckan – vilket i sin tur liknade en abortlag i delstaten Texas. Lagen innebär att privatpersoner numera kan stämma den som utför en abort, eller alla som hjälper en kvinna att göra en abort.

Gäller inte vid våldtäkt

Men nu går alltså Oklahoma ännu längre och förbjuder nästan alla aborter från befruktningstillfället.

Undantag tillåts endast för graviditeter som är ett resultat av våldtäkt eller incest, samt om kvinnans liv är i fara. Så kallade dagen efter-piller är också fortsatt tillåtna.

Ytterligare ett lagförslag, som väntas träda i kraft i sommar i Oklahoma, är också på gång. Där klassas det som ett brott att utföra en abort, oavsett omständigheter, med straff på uppemot tio års fängelse.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig