Nyheter

Kristet hjälparbete får fana av kungen på nationaldagen

Firandet sker på Skansen

På nationaldagen kommer Sveriges kung Carl XVI Gustaf att dela ut tio fanor till föreningar och organisationer i Sverige. Nationaldagsfirandet sker årligen på Skansen och i år får den kristna hjälpföreningen Uppsala stadsmission en fana.

Uppsala stadsmission är en ideell förening på kristen grund som hjälper behövande i området. Under 2021 hade de 270 volontärer som ägnade ungefär 8 300 arbetstimmar till att hjälpa föreningen nå sina mål. För deras arbete kommer de att ta emot en fana av kungen.

Sedan 1890-talet har Skansen haft flaggfester vilket har blivit en tradition på Sveriges nationaldag 6 juni. Varje nationaldag deltar kungafamiljen, statsministern och riksdagens talman i firandet. Enligt tradition håller Sveriges kung högtidstalet innan han delar ut tio fanor till de utvalda föreningarna och organisationerna.

Utdelningen av fanor

Totalt kommer det att delas ut 62 fanor och 25 flaggor men endast tio utdelningar av fanorna kommer att sändas på tv. Stiftelsen Sveriges Nationaldag har i år beslutat att kristna hjälpföreningen Uppsala stadsmission ska få en av fanorna och att detta ska vara med i livesändningen. Andra föreningar som kommer få fanor av kungen är bland annat Tyringe IF, Astronomisk ungdom, Söderhamns fallskärmsklubb och Vasaloppsföreningen Sälen Mora.

Kungafamiljens kortege lämnar det kungliga slottet kl 17.55 och åker genom bland annat Slottsbacken samt Djurgården innan ankomsten till Skansen. Firandet sker under nationaldagen på Skansen och sänds i SVT2 samt SVT Play kl 20.00. Programledarna för firandet är Anne Lundberg tillsammans med Tara Moshizi. Artister från hela Sverige och Arméns musikkår kommer även medverka.

---

Fakta: Stadsmissioner i Sverige

  • I Sverige finns det tio ideella Stadsmissioner.
  • Den första svenska stadsmissionen grundades 1853 i Stockholm.
  • Uppsala stadsmission blev en egen ideell förening 2011.
  • Det centrala för Uppsala stadsmission är att räcka ut en hand till dem som behöver.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar