Nyheter

Bröllopsboom i vår efter att pandemin släppt taget

Antalet vigslar har ökat med 20 procent

Efter flera år av restriktioner vill många gifta sig i vår. Bröllopsboomen väntas hålla i sig, och Skatteverket uppmanar alla som vill gifta sig i sommar att ansöka tidigt om hindersprövning.

Antalet vigslar har ökat med 20 procent i hela landet, skriver SVT Nyheter. Efter flera år av restriktioner vill många gifta sig i vår och sommar. Bara under april kom cirka 30 procent fler ansökningar om hindersprövning till Skatteverket. Därför uppmanar myndigheten alla som vill gifta sig i sommar att ansöka i god tid. Handläggningstiderna är i vår längre än vanligt.

2020 en bottennivå

“Handläggningstiden är normalt två veckor, men kan bli längre om många söker samtidigt”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Under pandemiåret 2020 var antalet bröllop nere på en bottennivå. Då noterade Statistiska centralbyrån det lägsta antalet bröllop på 20 år. Det närmaste året med så få giftermål registrerade var 2001, med 39 157 giftermål. År 2020 blev det bara 37 591.

Väntat i tre år

Men nu har alltså trenden vänt uppåt igen. I Skaraborg rapporterar Skaraborgs Läns Tidning att många par väntat i tre år på att kunna hålla bröllop.

– Det öser på med bröllop, konstaterar bröllopskoordinatorn Emma Jonsson.

Hon berättar att hon har bokat in hela 16 bröllop i vår och sommar.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig