Nyheter

Historisk brytning med rysk-ortodoxa kyrkan

Samtliga ortodoxa kyrkor i Ukraina har nu brutit med patriarken i Moskva

Den rysk-ortodoxa kyrkan i Ukraina har fått nog. Nu bryter den helt med ledningen i Moskva och förklarar sig som en fristående kyrka.

Kriget i Ukraina skapar kyrkohistoria, då den stora rysk-ortodoxa kyrkan nu ser ut att splittras. Det handlar om att kyrkans ukrainska gren helt väljer att bryta med ledningen i Moskva och förklarar sig självständiga. Kritiken mot patriark Kirill och hans lojalitet med Vladimir Putin väller nu fram.

– Han har inte bara misslyckats med att fördöma Rysslands militära aggression, utan han har också misslyckats helt med att försöka trösta det lidande ukrainska folket, säger ärkebiskop Kliment, rapporterar Radio Free Europe.

Via uttalande

Den ukrainska grenen av den rysk-ortodoxa kyrkan förklarar sin självständighet via ett uttalande efter att ha hållit en synod. I uttalandet kritiserar de Rysslands invasionsförsök av Ukraina och fördömer patriark Kirill för att ha visat sitt stöd för kriget.

Kritiken är inte ny, utan kyrkans nationella ledare metropoliten Onufry gick redan i krigets inledning ut och kritiserade Ryssland. Många enstaka präster har sedan dess stämt in i kritiken, inte minst efter att det visat sig att ryska bomber faller ned även på kyrkor som borde finna sig under Moskvas beskydd.

Två ortodoxa kyrkor

De senaste åren har det funnits två stora ortodoxa kyrkor i Ukraina. Båda har formellt haft namnet ukrainsk-ortodoxa kyrkan, men med ett extra tillägg om de stått under Moskvas eller Kievs lojalitet. Den Kiev-trogna kyrkan bildades 2019 efter en protest mot Moskva, där man valde att ställa sig under den ekumeniske patriarken Bartolomeus ledning.

Nu följer även den andra stora ortodoxa kyrkan i Ukraina efter, då de bryter med patriark Kirill. På sikt finns så klart förutsättningarna att de två ukrainsk-ortodoxa kyrkorna slår ihop sig till en enad nationell kyrka, men där är vi inte än.

Kyrkoledare över hela världen har fördömt den rysk-ortodoxe patriarken och den som senast tog bladet från munnen var faktiskt patriark Bartolomeus, den ortodoxa världens främste ledare. Han kallade patriark Kirill för ett “tragiskt undantag” då han som ensam kyrkoledare väljer att inte fördöma kriget i Ukraina.

---

Fakta: Kyrkorna i Ukraina

  • En majoritet av Ukrainas befolkning är ortodoxt kristna.
  • De har varit uppdelade i två grenar, varav en kyrka varit underställd patriark Kirill i Moskva.
  • Den grenen väljer nu att bryta med patriarken och förklarar sig självständig.
  • Det finns också en stor katolsk kyrka i Ukraina, liksom flera större protestantiska kyrkor.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig