Nyheter

Nu hålls minnesmässa för utdöd råtta

Råttan Melomys rubicola får huvudroll i mässa med fokus på klimathotet

En råttart är den första art som fallit offer för ett allt sämre klimat. En rad kyrkliga företrädare deltar i mässan på onsdag för att minnas och hedra arter på vår jord som riskerar att utplånas.

Råttan Melomys rubicola är affischbild för den ekumeniska samlingen i Storkyrkan i Stockholm. Hon är det första offret för de skenande klimatförändringarna, skriver inbjudarna till mässan på onsdag.

Mässan hålls med anledning av FN:s klimatmöte “+50″ i Stockholm den 2–3 juni och Sveriges biskopars initiativ att föra fram ekocid – miljöbrott – i internationell rätt.

Flera kyrkor finns representerade

Med på mässan finns bland annat Andreas Holmberg, biskop Svenska kyrkan, Anders Arborelius, kardinal Katolska kyrkan, Marika Markovits, domprost Svenska kyrkan, Annika Spalde, diakon Svenska kyrkan och Jenny Arnelöf, pastor i S:t Petrus kyrka, Equmeniakyrkan.

Mässan hålls i samarbete med Världsnaturfonden WWF.

“Hopp tillsammans”

“Tillsammans kan vi finna hopp och handlingskraft för att rädda de djur och växter som fortfarande kan räddas”, skriver Svenska kyrkan, som konstaterar att en miljon arter hotas av utrotning på grund av människans val och handlingar.

Dansaren Maria Påhls, organisten Mattias Wager och Storkyrkans ungdomskör medverkar.

---

Fakta: Större än andra släktmedlemmar

  • Namnet på råttan, Melomys rubicola, är ett försök till översättning av det engelska namnet: Bramble Cay mosaic-tailed rat. Råttan har också på svenska kallats mosaiksvansad råtta. Det är en råtta som har en kroppslängd på mellan 148 och 165 mm med en lika lång eller längre svans som andra i råttfamiljen.
  • Gnagaren har förekommit på korallön Bramble Cay mellan Australien och Nya Guinea, på ett område som bara är 2,2 hektar stort. Området där den lever är i dag översvämmat på grund av höjd havsnivå. Arten har inte observerats sedan 2007, och enligt University of Queensland är den utdöd och är därmed den första kända fallet där ett däggdjur dör ut på grund av klimatförändringar.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig