Nyheter

Tysk ”Kristival” lockade tiotusentals unga

Många ville mötas under festivalen i tyska erfurt

Tiotusentals ungdomar kom till Kristivalen i tyska Erfurt i helgen.
För många är Kristivalen i Erfurt en engångshändelse i livet. När den kristna ungdomsfestivalen arrangerades för sjunde gången i helgen dök hela 13 000 dök ungdomar upp.

Att det arrangerades kristna ungdomsfestivaler är inte ovanligt, men få gör lika stora satsningar som Kristivalen i Erfurt, mitt i centrala Tyskland. Där organiserades för första gången Kristivalen – en ungdomsfestival som riktar sig till unga mellan 14 och 24 år – 1976. Sedan dess har det blivit ytterligare sex stycken, varav helgens Kristival var den senaste i raden.

Under festivalen bjöds det på såväl bibelseminarier som musikaliska framträdanden – och det var inte i något litet format. När arrangörerna summerade helgen efteråt kom de fram till att 13 000 människor hade besökt Kristivalen, majoriteten av dem i tonåren.

Dröjer till nästa gång

– Deltagarna tog till sig dynamiken och innehållet på ett sätt som vi aldrig har sett förut. Många människor åkte hem uppfyllda av tro, sa arrangörerna enligt Evangelical Focus, och pekade på att denna stora satsning var första gången som många kunde mötas igen efter coronaviruset.

Gästerna som talade och uppträdde kom från alla håll och kanter för att berätta om sin tro. Komikern Bülent Ceylan var en av dem som deltog och berättade hur han kom från en bakgrund med en muslimsk pappa och katolsk mamma till att själv landa i en evangelisk tro. Andra som var där var det populära hiphopbandet O’Bros samt ledaren för den tyska delstaten Thüringen.

Även om arrangemanget var en succé kommer det att dröja innan deltagarna får chansen att åka dit. Nästa Kristival är planerad till 2028.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig