Nyheter

Trots motstånd – bygget av ny pingstkyrka inleds

Det första spadtagets togs för den nya kyrkan i Tyresö

Pingstkyrkan i Tyresö har nu rivits och arbetet har inletts för att bygga en ny. Församlingen har fått försvara sitt beslut för missnöjda i området.
– Folk säger saker som att “ni är bara ute efter pengar”, säger pastorn Carl-Johan Freed.

För några år sedan började kommunen att titta på hur utvecklingen på Tyresö i södra Stockholm skulle se ut. Allt fler vill bo i området och planer. Det fick även Tyresö pingst – en del av Filadelfiaförsamlingen i Stockholm – att fundera över hur de skulle göra med sin kyrka. Det var en tegelbyggnad byggd i slutet av 1970-talet med tidstypiskt utseende.

Lösningen blev till slut att sälja tomten, riva kyrkan och bygga en ny kyrka kombinerat med ett aktivitetshus, som Dagen tidigare har rapporterat om.

– För några månader sedan började den monteras ner och för några veckor sedan revs den helt. Innan dess hade vi en avsakraliseringsceremoni där vi bad en sista bön för kyrkan, säger Tyresö pingsts pastor Carl-Johan Freed.

“Fantastisk kväll”

Nu inleds arbetet med att bygga den nya kyrkan. I tisdags kväll samlades Carl-Johan Freed tillsammans med Filadelfiaförsamlingens föreståndare Nicklas Piensoho och Tyresö kommunstyrelses ordförande Anita Mattsson (S) för att sätta tre symboliska spadar i jorden. Även om det regnade hade drygt 50 personer sökt sig dit för att grilla korv och lyssna på blåsmusik.

– Det var blött och regnigt men också en fantastisk kväll. Det kändes viktigt att det första symboliska spadtaget tillsammans, säger Carl-Johan Freed.

Så här kommer Pingstkyrkans nya lokaler längs Granitvägen i centrala Tyresö att se ut när projektet är slutfört.

Fått reaktioner

Själv tillträdde Carl-Johan Freed som församlingens pastor först i september förra året, så han har inte varit med under hela processen. Men han har fått ta emot en del av de reaktionerna som har väckts i samband med att kyrkan rivits.

– Under de senaste månaderna har fler ur allmänheten haft synpunkter på detta och sagt saker som att “ni är bara ute efter pengar”. Folk från höger till vänster på den politiska skalan har varit missnöjda med bygget och hur det kommer att se ut, säger han.

– Vi har ägnat mycket tid åt sociala medier och försöka kapa det. Det kan ta tid för folk i området att vänja sig.

Kan det oroa dig över att en del inte gillar detta?

– Nej, jag bekymrar mig inte över det. Jag lyssnar på vad de säger och försöker att inte vara otrevlig. Men Stockholm växer och vi behöver förtäta bebyggelsen. Det är inte heller något bra arkitektoniskt alternativ att ha kvar en kyrka från 1979 när resten av byggnaderna är från 2022, säger Carl-Johan Freed.

Stor invigning

Just nu hyr Tyresö pingst in sig hos Svenska kyrkan för gudstjänster på söndagarna och en lokal i Lindalen för barn- och ungdomsverksamhet. Församlingens second hand kommer att hålla i gång som vanligt under byggandet av kyrkan.

Den nya kyrkobyggnaden kommer att innehålla ett aktivitetshus och utrymmen för socialt arbete. Därutöver kommer det också att byggas uppemot 25 lägenheter som kyrkan kommer att hyra ut. Tanken är att kyrkan ska vara klar till sensommaren 2024.

– Då hoppas vi på en stor invigning, säger Carl-Johan Freed.

---

Fakta: Tyresös nya pingstkyrka

  • Sedan 2015 har det diskuterats en nybyggnation i det nya Bergfotsområdet i Tyresö.
  • Filadelfiakyrkan, Rörstrand (som Tyresö pingstkyrka är en del av) och Filadelfia Convention Center har tagit planerna för den nya kyrkan.
  • Det första spadtaget för kyrkan togs i tisdags kväll och bygget förväntas att bli klart 2024.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig