Nyheter

De tar över i Saddleback Church efter Rick och Kay Warren

Efter 42 år får megaförsamlingen Saddleback Church i Kalifornien ny föreståndare

I september lämnar Rick och Kay Warren som föreståndarpar för megaförsamlingen Saddleback Church i Orange County, Kalifornien. Nu står det klart att de efterträds av Andy och Stacie Wood, ett pastorspar i 40-årsåldern som har motsvarande uppgift i Echo Church i San Jose, Kalifornien.

Andy Wood är föreståndare och Stacie Wood är undervisande pastor i församlingen med omkring 3000 medlemmar, som liksom Saddleback Church är en del av Sydstatsbaptisterna. Paret Woods kommer att ha samma roller i sin nya tjänst.

Ledarskiftet i Saddleback Church är inte bara ett pastorsbyte i mängden. Rick och Kay Warren har tjänat församlingen som dess ledare under 42 år och under den tiden har församlingen växt till att bli en av USA:s största kyrkor. Den finns på 14 olika platser i södra Kalifornien och varje vecka samlar Saddlebackkyrkorna drygt 30 000 gudstjänstfirare.

Mejlade församlingen

I torsdags mejlade Rick Warren ut nyheten om efterträdare till församlingens medlemmar. Mejlet innehöll också en länk till en video där en entusiastisk Rick Warren gör själva tillkännagivandet. I filmen kan man också se Rick och Kay Warren tillsammans med Andy och Stacie Wood.

– Kay och jag tror så mycket på det här paret, sa Rick Warren i samband med tillkännagivandet.

– Vi älskar dem så mycket och vi är övertygade om att Gud har förberett och utvalt dem att ta upp stafettpinnen och löpa nästa sträcka av Saddleback maraton.

Sökandet efter en ny föreståndare har pågått sedan sommaren 2021 när Rick Warren aviserade sin kommande avgång. Vacklande hälsa angavs som skäl. Warren lider av den sällsynta sjukdomen spinal myoclonus vilket ger skakningar och gör att den drabbade ser suddigt.

Utbildad baptistteolog

Rick Warrens efterträdare, Andy Wood, har en examen från Southwestern Baptist Theological Seminary. Han har varit engagerad i Sydstatsbaptisternas församlingsplanteringsarbete och under sin tid i Echo Church har han varit med och arrangerat ledarskapskonferenser. I maj 2021 höjdes en del ögonbryn när Mark Driscoll, grundaren av församlingen Mars Hill i Seattle, annonserades som en av talarna i Echos ledarskapskonferens. Driscoll lämnade 2014 Mars Hill efter massiv kritik om att ha utövat ett osunt ledarskap.

Under juni månad kommer Andy och Stacie Wood att trappa ner i sin nuvarande församling för att under sommaren flytta till Orange County så att de finns på plats i september när de tillträder sina nya tjänster. Den 12 september tar Andy Woods officiellt över föreståndarskapet efter Rick Warren.

– I årtionden har vi beundrat och respekterat pastor Rick och Kay Warren och deras arbete genom den ändamålsdrivna kyrkan har varit avgörande, säger Wood i ett uttalande som citeras av nyhetssajten Roys Report.

– Vi har blivit så välsignade av deras vänskap och efter att i månader varit i bön och lyssnat på andras råd, tror vi att Gud har kallat oss tillsammans för att ta klivet in och betjäna i Saddleback Church.

Svårt efterträda stora ledare

Rick Warrens församling har utmärkt sig på många olika sätt under de dryga 40 år den funnits. 2018 passerade de 50 000 döpta. Det var också i Saddleback Church som det kristna tolvstegsprogrammet Celebrate recovery föddes. Warren har under sin tid som pastor skrivit en rad miljonsäljande teologiska böcker, däribland Leva med mål och mening, och han har valt att inte ta ut någon lön utan i stället leva på sina inkomster från böckerna.

Ledarskiften i megaförsamlingar är sällan oproblematiska, men Scott Thumma som leder Hartford Institute for Religions Research vid Hartford International University, har noterat att Rick Warren vidtagit vissa åtgärder för att underlätta för sin efterträdare. Till exempel har Warren sett till att inte predika varje söndag. Det är också en stor fördel att Warren lyckats undvika skandaler och varit öppen med sin och familjens brottningskamp. För några år sedan avled Warrens 27-årige son efter att länge ha kämpat med psykisk ohälsa.

Woods framgång kommer att hänga på huruvida Warren kan släppa sin församling och låta den nye föreståndaren ta över arbetet och ta ut egen kurs, konstaterar Thumma enligt Roys Report.

---

Fakta: Andy Wood

  • Ålder: 40 år.
  • Gift med Stacie som också är pastor.
  • De är föreståndarpar i Echo Church, San Jose, men slutar nu för att i september ta över samma uppgifter i Saddleback Church, Orange County, Kalifornien.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig