Nyheter

Entusiasten Daniel Brodén byggde alla 174 kyrkor i Strängnäs stift i lego

Över 50 timmar och minst 10 000 legobitar användes till byggandet

Stiftpedagogen Daniel Brodén har minst sagt ett stort intresse för lego, då han byggt upp 174 kyrkor i Strängnäs stift i legoformat. Efter över 50 timmars arbete blev modellen färdigställd i slutet av maj.
– Jag fick uppgiften av biskop Johan Dalman som tyckte att han hade fått en häftig idé, säger han till Dagen.

Det var i februari tidigare i år som legofantasten Daniel Brodén fick i uppdrag att bygga hela Strängnäs stift i ett enda stort legobygge, enligt Strengnäs tidning som först skrev om den roliga idén.

Idén kom från ingen mindre än biskop Johan Dalman i Strängnäs stift.

– Jag fick uppgiften av biskop Johan Dalman som tyckte att han hade fått en häftig idé, säger Brodén.

Uppgiften bestod i att bygga en stor legomodell av hela Strängnäs stift som skulle vara klar till stiftets präst- och diakonmöte i slutet av maj. Storleken på modellen önskades vara flera meter och Brodén tvekade inte en sekund på uppgiften, och efter mycket skissande började han till sluta att bygga.

– Jag ringde till Johan Dalman och sa “vi kör”, berättar Brodén.

Efter över femtio timmars byggande under en tre månaders period stod projektet klart och resultatet blev en stor legomodell som var 2,8 meter bred och 1,3 meter djup med över 10 000 legobitar.

Alla stiftets 174 kyrkor finns utmärkta i modellen. Arbetsplatsen under hela byggandet var Daniel Brodéns hobbyrum i hemmet.

Legomodell av Strängnäs stift

Vill göra stiftet mer synligt

Enligt biskop Johan Dalman väcktes idén med en legomodell av Strängnäs stift av att göra stiftet mer synligt på ett lekfullt sätt. Biskopen berättar vidare att det är viktigt att få folk inom stiftets olika orter att känna att de hör ihop.

– Jag vill att folk i Närke ska få en påminnelse om att man hör ihop med folket i Södertälje, säger Johan Dalman till Dagen.

Legomodellen, som nu står helt färdigt och kan beskådas en vecka framåt i Strängnäs domkyrka, kommer senare att förflyttas till Strängnäs stiftsgård Stjärnholm. Där kommer den att stå för beskådning fram till mitten av september.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar