Nyheter

Svensk organisation förser ukrainska skyddsrum med mat

Kriget i Ukraina har pågått i mer än 100 dagar. Under tiden har en svensk kristen hjälporganisation kört i skytteltrafik och levererat mat och dryck till landets skyddsrum, hittills 22 fulla 90-kubiks lastbilar.

Barnmissionen (tidigare Skandinaviska Barnmissionen) har bedrivit hjälparbete i Ukraina i 30 år och är, enligt egen utsago, en av landets större hjälporganisationer. Det ryska anfallet som inleddes den 24 februari har förändrat hjälpbehoven drastiskt.

När flyglarmet går på en plats tvingas människor ta sin tillflykt till skyddsrum och väl där kan det vara mycket osäkert när de kan ta sig därifrån. Ofta saknas både kylskåp och kök varför påfyllning av föda blir av största vikt.

– Vi hjälper folk i krigsområden genom att fylla skyddsrummen med mat och dryck, säger Barnmissionens generalsekreterare Bo Wallenberg i ett pressmeddelande.

Lokala företag skänker mat

Förnödenheterna är i mångt och mycket donationer från lokala företag – bröd, skorpor, mineralvatten, konserver och veganska mjölkalternativ som håller sig länge i rumstemperatur. Men hjälpsändningarna har även innehållit mediciner, sjukvårdsutrustning, sovsäckar, madrasser, varma kläder och skyddsskor. Många donatorer är också privatpersoner.

Destinationen för de svenska lastbilarna har varit staden Lutsk i västra Ukraina där Barnmissionen har både kontor och lager. Sedan har förnödenheterna lastats om för att forslas med inhemska lastbilar av chaufförer som varit beredda att ta risken det innebär att köra in i en krigszon. I västra Ukraina befinner sig också miljontals flyktingar som kommit österifrån, många utan eller med ytterst liten packning. Även dessa har fått hjälp.

Överskott från second handbutiker i Sverige används för att skapa nya hem i Ukraina.

– Jag har aldrig varit med om en liknande givmildhet som den vi mött i samband med kriget i Ukraina. Alla vill ge, berättar Bo Wallenberg och betonar att fler lastbilar snart är på väg.

---

Fakta: Barnmissionen

  • Grundades 1983 som Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen av den före detta nöjesprofilen Sigvard Wallenberg som blivit frälst och börjat ett nytt liv.
  • På senare år har organisationen valt att marknadsföra sig under namnet Barnmissionen.
  • Barnmissionen bedriver arbetet i 17 länder i tre olika världsdelar.
  • Barnmissionen uppger att cirka 200 000 människor varje år nås av deras hjälp, vilken är möjlig tack vare 300 olika samarbetspartners världen över.
  • Huvudkontoret ligger i Malmö.

---

Fler artiklar för dig