Nyheter

Ortodoxa patriarker fick Orbán att skydda Kirill från sanktioner

Högste ledaren för rysk-ortodoxa kyrkan, patriark Kirill plockades bort från EU:s sanktionslista

Två ortodoxa patriarker uppvaktade nyligen Ungerns president Victor Orbán i ett försök att förmå honom att sätta stopp för EU:s planer på att bojkotta rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud, patriark Kirill. Det gav utdelning. När EU:s sanktionslista i torsdags klubbades igenom plockades Kirills namn bort, trots hans stöd till kriget mot Ukraina.

Kyrkoledarna som lyckats förmå Orbán att vara deras röst är Ignatius Aphrem ll, patriark i den syrisk-ortodoxa kyrkan, och Porfirije, som är serbisk-ortodox patriark. En händelse som Sändaren var först att berätta om.

Tidningen citerar sajten Hungary Today som skriver att mötet gick ut på att de båda patriarkerna framförde en vädjan till Orbán om att blockera EU:s planer på att införa sanktioner mot Kirill i Moskva. Med sig hem fick de Orbáns löfte att sätta stopp för sanktionerna. Presidenten hänvisade till religionsfriheten som enligt honom är helig.

Det senaste sanktionspaketet är det sjätte från EU och omfattar bland annat ett embargo mot rysk olja. När en rad namn på listan strax innan beslutet skulle fastställas lyckades Ungern få bort hans namn från svarta listan med hänvisning till “religiös frihet”, rapporterar DN. EU:s sanktionsbeslut måste vara enhälliga för att gälla.

Luxemburg reagerar starkt

Ungern får skarp kritik av Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel som uttalar sig för nyhetsbyrån Reuters:

– Jag måste säga att jag är väldigt upprörd. Jag är ledsen att behöva säga att vi igår nådde en överenskommelse om sanktionerna eftersom vi sa till Viktor Orbán: “Ok, vi tar bort patriark Kirill från listan”, sa Xavier Bettel dagen efter beslutet.

– Han var på listan och efteråt hotade de med att vägra allt på grund av Kirills närvaro.

Försvarar Syriens kristna

Såväl de syrisk-ortodoxa kristna som de serbisk-ortodoxa har starka band till den rysk-ortodoxa kyrkan. Dels i Syrien där rysk militär backat upp syriska armén i deras kamp mot jihadistiska grupper men också i Serbien där det sedan Kosovokriget finns en aversion mot väst och Nato. Michael Hjälm, rektor för Sankt Ignatios folkhögskola och biträdande rektor vid Enskilda högskolan, förklarar i Sändaren hur de ortodoxa resonerar.

– Det är bara Ryssland som erbjudit de kristna, som varit ganska hårt ansatta av islamisterna, skydd. Det handlar om de kristnas egen överlevnad, säger Michael Hjälm till tidningen.

Mötte kungaparet

Ignatius Aphrem ll besökte 2015 Sverige på inbjudan av de två syrisk-ortodoxa kyrkorna. Under besöket träffade den syrisk-ortodoxe patriarken bland andra dåvarande statsminister Stefan Löfven och dåvarande utrikesminister Margot Wallström. Under en audiens på Stockholms slott träffade han även det svenska kungaparet. 2018 återvände Ignatius Aphrem ll och mötte då ärkebiskop Antje Jackelén. Så sent som i fjol var han åter i Sverige för att bland annat inviga ett minnesmärke över Seyfo i Norrköping.

Ignatius Aphrem ll har innehaft sitt ämbete sedan maj 2014 medan Porfirije är relativt ny i sin roll. Februari 2021 utsågs han till ny patriark för den serbisk-ortodoxa kyrkan.

Fler artiklar för dig