Nyheter

Nu har korsvandring från Ystad till Paris börjat

“I det ganska sekulariserade Europa får man förklara innehållet i korsets budskapet i samtal som uppstår”, säger Alf Lax

På nationaldagen inleddes en korsvandring som ska gå från Ystad till Paris. Vandrarna ska sammantaget passera sex länder.

“Bring the gospel power till the Eiffel tower”. Sedan uttrycket fälldes av pingstpastorn Joakim Freiman för några år sedan har idén om en korsvandring från Sverige till Paris grott hos Alf Lax, som är initiativtagare till återkommande korsvandringar i Sverige sedan flera år.

Tillsammans med Mats Nyholm, präst i St:a Clara kyrka i Stockholm och ordförande i föreningen Gå för Sverige, har sommarens korsvandring genom Europa planerats.

– I ett förvirrat och krigshärjat Europa är den kristna försoningen den enda vägen till fred. Alla goda insatser på politisk nivå är bra, men korsets budskapet om försoning är en naturlig del i det. Den här vandringen är en kärlekshandling till vårt Europa, säger Alf Lax.

Ska nå Eiffeltornet

På nationaldagen inleddes så vandringen från Ystad till Paris. Förste vandrare var Mattias Bjurenholt.

– Vi har fått en del fina samtal med folk. När vi berättar att vi är på väg till Paris blir folk lite förvånade och undrar hur det ska gå till, säger han.

Korsvandringen började på nationaldagen i Ystad. På bilden håller Leif Åkesson i korset. Bredvid honom står Mattias Bjurenholt.

Genom sex länder ska korsvandrare var fjärde dag avlösa varandra fram till den sista augusti, då den sista vandraren beräknas nå Eiffeltornet. Deltagarna ansvarar själva för mat och logi under sina respektive sträckor.

– Vi brukar möta människor som ställer upp med husrum och mat. Det sker väldigt spontant och ofta i en väldigt god atmosfär.

Hoppas på uppslutning i Paris

Själv ska Alf Lax själv gå med korset en sträcka i Danmark, där han tar över från Mats Nyholm.

– Vår erfarenhet är att det finns en stor nyfikenhet människor. I det ganska sekulariserade Europa får man förklara innehållet i korsets budskapet i samtal som uppstår. Sedan försöker vi ordna en samling på varje plats där vi tänder ljus och ber för staden, säger han.

Vandrare med kors på hjul som går över ett övergångsställe.

Kommer vandrarna genom de olika etapperna sluta upp i Paris?

– Vi hoppas kunna hyra en buss för att åka ner och vara med där. Sedan hoppas vi att franska medier vill uppmärksamma det hela. Det är nog inte så vanligt att folk går med ett kors på ryggen i Paris.

---

Fakta: Alf Lax korsvandringar

  • 2015: Göteborg till Stockholm.
  • 2016: Göteborg till Smygehuk.
  • 2020: Haparanda till Ystad.
  • 2021: Stockholm till Töcksfors.
  • 2022: Ystad till Paris.

---

Fler artiklar för dig