Nyheter

Rysk-ortodoxa kyrkans ”utrikesminister” har fått sparken

Orsaken kan vara att han försökt distansera sig från kyrkans lojalitet med Rysslands krig i Ukraina

Den rysk-ortodoxa kyrkans andreman, metropoliten Hilarion, har fått sparken. Orsaken kan vara hans tystnad när det gäller att försvara Rysslands invasion av Ukraina.

Tidningen Orthodox Times rapporterar att rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud Kirill har bestämt sig för att avsätta Hilarion. Det innebär att Hilarion slutar som ansvarig för kyrkans avdelning för relationer med andra ortodoxa kyrkor i världen. En post som kan beskrivas som kyrkans utrikesminister.

Någon förklaring till varför Hilarion inte får fortsätt förtroende ges inte. Men tidningen har tidigare skrivit att han försökt distansera sig från Moskvapatriarkatet och president Putins krav som innebär att kyrkan och dess företrädare ska vara totalt lojal mot Kreml.

Kirill är isolerad

Det är dock oklart om det verkligen är på det viset eller om det rör sig om spekulationer. Klart är dock att patriarken Kirill i Moskva står mycket ensam och isolerad efter sitt stöd till Rysslands krig i Ukraina. Bortsett från Serbiens ortodoxa kyrka, som ställt sig på Kirills och president Putins sida, har ingen annan av de nationella ortodoxa kyrkorna runt om i världen gjort detta.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax, beror Hilarions förflyttning på att kyrkan behöver “kontinuitet”.

Tar avstånd från krig

I en intervju i januari, strax innan den ryska invasionen av Ukraina, uttryckte sig Hilarion som motståndare till krig, rapporterade den katolska nyhetsbyrån Catholic News Agency nyligen. Och detta har kanske alltså bidragit till att han fått sparken från positionen som en av den rysk-ortodoxa kyrkans högsta ledare.

Hilarion ersätts på posten som rysk-ortodoxa kyrkans andreman av den 37-årige metropoliten Anthony av Korsun. Denne ersätter samtidigt Hilarion som medlem i synoden, som är rysk-ortodoxa kyrkans högsta beslutande organ.

Nytt jobb i Ungern

Hilarions nya arbetsuppgifter blir att ta över ledningen för den rysk-ortodoxa kyrkans arbete i Ungern med placering i Budapest.

Den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti uppger att Anthony av Korsun tidigare har arbetat för Moskvapatriarkatet i bland annat Berlin, Wien och Budapest.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig