Nyheter

Tiktok-explosion för att visa upp konfirmationen

Sociala medier blir allt viktigare när det gäller att hantera de kyrkliga högtiderna

Glöm broschyrer och papper. I vårt grannland Norge är det Tiktok som gäller för att informera ungdomar om konfirmationen. I Norge har Norska kyrkans konfirmationsvideor fått fler än 8 miljoner visningar.

Tiktok-revolutionen har nått till kyrkan. Med snabba och rappa videoklipp är det många som vill visa upp vad som händer på konfirmationen, alltifrån hur man klär upp sig inför högtiden till hur man skämtar med prästen på konfirmationslägret.

Det är en salig blandning av allvar och knas i detta sociala medium som tagit ungdomskulturen med storm. I vårt grannland Norge har Norska kyrkan valt att haka på för att nå ut till ungdomarna när det gäller konfirmationen.

Skrotar broschyrer

Med hjälp av bland annat influerare och hashtaggen #konfirmantene har kyrkans konfirmationsvideor fått över 8 miljoner visningar, rapporterar Vårt Land. De berättar att kyrkan valt att skrota det traditionella informationsarbetet med broschyrer, informationsträffar och hemsidor för att i stället kommunicera med ungdomarna via Tiktok. Arbetet har skett i samarbete med en kommunikationsbyrå.

– Alla kan använda hashtaggen, så det blir något som alla kan bidra med, säger Stine Kiil Saga från Norska kyrkan.

– Det skapar en helt annan trovärdighet än att någon vuxen sitter på ett kontor och bestämmer vad vi ska förmedla om konfirmation.

Hon säger också att det med hjälp av sociala medier går att visa upp den mångfald som finns när det gäller konfirmationsundervisning, som kan se lite olika ut runtom i landet.

Massor av videor

Och den som ger sig ut och botaniserar på Tiktok bland alla filmer om konfirmation dränks snart i ett flöde av klänningar, tårtor, danser, nedräkningar, präster, välsignelser och psalmer. Det är långtifrån bara Norska kyrkan som sprider videor om konfirmation, utan främst är det de som ska konfirmeras själva som delar med sig och berättar om vad de är med om.

Tiktok-filmer om konfirmation finns inte bara i Norge, utan från alla möjliga länder. Och ja, då och då dyker det upp någon konfirmationsfilm även från Sverige.

---

Fakta: Tiktok

  • Tiktok är ett socialt medium där man delar med sig av en kort filmsnutt, tonen är ofta skämtsam och ungdomligt busig.
  • Det här är främst populärt bland ungdomar, som lockas mer av Tiktok än exempelvis Facebook.
  • Kritiken som finns mot Tiktok är att företaget kommer från Kina och risken finns att den kommunistiska statsapparaten kan använda sig av informationen som samlas där.

---

Fler artiklar för dig