Nyheter

Vapentillverkare ska utreda påverkan på mänskliga rättigheter

Stora investerare backade upp förslag från kristna initiativtagare

Sturm Ruger, en av USA:s största vapentillverkare, ska undersöka hur mänskliga rättigheter påverkas av vapenförsäljningen. Det har företagets aktieägare beslutet efter ett initiativ från amerikanska nunnor och andra trosbaserade investerare.

Enligt Laura Krausa, ansvarig för det opinionsbildande antivåldsarbetet inom den katolska organisationen CommonSpirit Health, är beslutet mycket positivt.

– Det är otroligt viktigt att vapentillverkare försöker hitta sätt att bättre förstå vilken effekt deras produkter kan ha. Dagens omröstning är ett steg mot större transparens och ansvar för dessa företag, säger hon i ett pressmeddelande.

Samtidigt konstaterar hon att beslutet inte är bindande.

– Vi hoppas att Sturm Ruger går med på att genomföra granskningen i ljuset av aktieägarstödet, och vi skulle välkomna möjligheten att samarbeta med dem i processen. Vi vägrar tro att det inte finns något vi kan göra för att minska vapenvåldet. Vi är övertygade om att vi kan hitta en gemensam grund som bygger på strategier av sunt förnuft som respekterar rätten att äga ett vapen, men även skyldigheten att hjälpa våra grannar så att de är trygga och mår bra när vi nu befinner oss i den här vapenvåldsepidemin.

“Anti-vapenaktivister”

Inför årsstämman den 1 juni hade styrelsen för Sturm Ruger meddelat att de inte ställde sig bakom förslaget från CommonSpirit Health som även stöttades av Northwest Coalition for Responsible Investment. Men de blev alltså överkörda av en majoritet av aktieägarna. Efteråt var vd:n för Sturm Ruger, Christopher Killoy, besviken.

Enligt nyhetsbyrån Reuters kallade han förespråkarna för “anti-vapenaktivister”. Samtidigt sa han att förslaget om en granskning hade röstats igenom till stor del på grund av stöd från så kallade institutionella investerare. Christopher Killoy anklagade dem för att “inte ens vilja prata med oss”, eller för att att oreflekterat följa råd från globala företag som arbetar med ombudsrådgivning.

Några dagar efter årsstämman rapporterade tidningen The Winston-Salem Journal att 68 procent av aktieägarna hade röstat för förslaget.

– Det är väldigt uppmuntrande att 68 procent av aktieägarna stödde förslaget. Det betyder att stora investerare stödde resolutionen, säger Judy Byron, chef för Northwest Coalition for Responsible Investment och medlem i katolska Adrian Dominican Sisters.

Enligt Global Sisters Report är Judy Byron också huvudansvarig för en liknande resolution som vapentillverkaren Smith & Wesson ska ta ställning till i september.

Besvikelse efter tidigare rapport

Redan 2018 krävde Catholic Health Initiatives (som i dag är en del av CommonSpirit Health) samt Northwest Coalition for Responsible Investment att Sturm Ruger skulle sammanställa en rapport över riskerna med vapentillverkningen. Även den gången var styrelsen negativ, men liksom i år röstade en majoritet av aktieägarna för förslaget. Efteråt klargjorde Christopher Killoy, enligt CNBC, att de tänkte följa beslutet, men att det inte kunde tvinga företaget att förändra verksamheten.

I början av 2019 presenterade Sturm Ruger en 38-sidig rapport. Men enligt The Winston-Salem Journal blev rapporten en så stor besvikelse att CommonSpirit Health och Northwest Coalition for Responsible Investment använde den som bevis för nödvändigheten av en granskning av hur vapentillverkningen påverkar mänskliga rättigheter.

---

Fakta: Sturm Ruger

  • Företaget, som egentligen heter Sturm, Ruger & Company, Inc., grundades 1949.
  • Företaget är ett av USA:s största vapentillverkare, bland annat säljer de så kallade semiautomatiska vapen. Ett sådant vapen användes vid en masskjutning i en mataffär i Boulder, Colorado, i mars i år då tio personer dog.
  • I samband med en av de värsta masskjutningarna i USA:s historia, när 27 personer sköts ihjäl i en kyrka i Sutherland Springs, Texas, 2017, användes också ett semiautomatiskt Rugertillverkat vapen.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig