Nyheter

“Allvarlig risk för folkmord” i Xinjiang-provinsen

Europaparlamentet antog skarpaste formuleringarna hittills mot Kina

Europaparlamentet har godkänt en resolution där Kinas behandling av bland annat muslimska uigurer i Xinjiang-provinsen beskrivs som “brott mot mänskligheten” och som också innebär en “allvarlig risk för folkmord”.

Resolutionen, som röstades igenom av Europaparlamentet den 9 juni, fördömer “på starkast möjliga sätt” Kinas behandling av uigurer och andra ursprungsbefolkningar i den nordvästra regionen.

Trots att resolutionen inte rakt ut beskriver Kinas agerande som folkmord är formuleringarna i dokumentet ändå de skarpaste som hittills har antagits av den lagstiftande församlingen. Resolutionen markerar också en hårdare linje i Bryssel gentemot Peking. USA har redan stämplat Kinas agerande i Xinjiang-provinsen som “folkmord” och “brott mot mänskligheten”.

Enligt Radio Free Europe/Radio Liberty slår resolutionen fast att den uiguriska folkgruppen i Kina systematiskt har förtryckts på olika sätt. Bland annat genom “massdeportering, politisk indoktrinering, familjeseparation, inskränkningar av religionsfrihet, kulturell förstörelse och omfattande övervakning”.

I resolutionen står det också att det finns trovärdiga bevis på att uiguriska barn har separerats från sina familjer vilket utgör “brott mot mänskligheten” och en “allvarlig risk för folkmord”.

Kritik mot FN:s chef för mänskliga rättigheter

I slutet av maj skrev Dagen att FN:s chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, skulle resa till Kina. Det var första gången sedan 2005 som en högkommissarie för mänskliga rättigheter från FN åkte till Kina. Men inför resan uttryckte generalsekreteraren för Amnesty International, Agnes Callamard, oro för att Michelle Bachelet skulle bli använd som propaganda och att hon behövde uppmärksamma brotten mot de mänskliga rättigheterna under resans gång.

Nu kritiseras hon av Europaparlamentet för sitt agerande. I resolutionen, som alltså röstades igenom i torsdags, står det att hon “misslyckades med att tydligt hålla den kinesiska regeringen ansvarig för kränkningar av mänskliga rättigheter mot uigurerna”.

Själv hävdar Michelle Bachelet att hon under resan uppmanade Peking att se över tillvägagångssättet för att bekämpa terrorism och säkerställa att det överensstämmer med internationella människorättslagar.

---

Fakta: Mänskliga rättigheter och religion i Kina

  • I juni 2021 publicerade Amnesty International en rapport som visade hur Kinas tillslag mot mestadels muslimska minoriteter stred mot de mänskliga rättigheterna.
  • Ungefär en miljon uigurer, kazaker och andra muslimska minoriteter uppges vara fängslade i Kina.

---

Fler artiklar för dig