Nyheter

Problem med stölder på kyrkogårdar

Kyrkogårdschef i Eksjö: Ska kolla med jurister om man kan sätta upp tillfällig kamerabevakning

Flera av stiften i Svenska kyrkan uppger att de har drabbats av stölder på kyrkogårdar. I Södra Vedbo pastorat i Linköpings stift är problemen så stora att kyrkogårdsförvaltningen nu överväger att ansöka om tillstånd för kameraövervakning.
– Man blir bara arg och ledsen. Det känns så meningslöst, säger kyrkogårdschefen Kjell Havskog till Smålands-Tidningen.

Den senaste tiden har flera stölder inträffat på Skogskyrkogården i Eksjö, en av 12 kyrkogårdar i Södra Vedbo pastorat. Nyligen stals till exempel ett mycket speciellt metallkors, tillverkat av oxiderad koppar, som prydde en av gravarna. Stölden har polisanmälts av anhöriga.

– När det är på en gravrättsinnehavares plats eller anhörigs gravplats så är det inte vi som äger den platsen, utan det är de som har den graven. Så det är de som får göra polisanmälan just i sådana fall, säger Kjell Havskog, till Smålands-Tidningen.

Flera kyrkogårdar i pastoratet drabbade

Enligt kyrkogårdschefen har olika föremål försvunnit från pastoratets kyrkogårdar. Utöver metallkorset på Skogskyrkogården handlar det bland annat om ett handtag till kapellet samt dekorationer i metall på gravstenar. Men även Sankt Lars kyrkogård i Eksjö har drabbats.

– Jag ska ringa till Integritetsmyndigheten och kolla med jurister om man kan sätta upp tillfällig kamerabevakning eller något sådant på Skogskyrkogården och kanske även Sankt Lars, säger Kjell Havskog.

Små chanser att hitta förövarna

Åsa Willsund, presstalesperson i polisregion Öst, säger i en kommentar till TV4 Nyheterna att hon tror att det är tillfället som gör tjuven.

– Jag tror inte att det är något noga planerat brott i det här fallet, utan man har passerat och sett att det finns en möjlighet att antingen hitta någonting man kan sälja och få några kronor för eller att man hittat något som man själv vill ha.

Hon tillägger att chanserna att hitta förövarna är små.

TV4 Nyheterna har också varit i kontakt med övriga stift inom Svenska kyrkan och det visar sig att det inte bara är Linköpings stift som har utsatts för stölder. Detsamma gäller exempelvis Göteborg, Lund, Stockholm samt Växjö. Främst rör det sig om koppar- och mässingsföremål som har försvunnit, men även begravningsblommor och gravdekorationer.

Fler artiklar för dig