Nyheter

Sparkades av rysk-ortodoxa kyrkan - talar ut i intervju

Rysk-ortodoxa kyrkans metropolit om varför han fick sparken som kyrkans andreman

Nyligen fick metropoliten Hilarion sparken från posten som rysk-ortodoxa kyrkans andreman. Nu kommenterar Hilarion hur han själv ser på detta.

Som Dagen tidigare berättat har rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud Kirill petat Hilarion som ansvarig för kyrkans avdelning för relationer med andra ortodoxa kyrkor i världen.

Hilarion får inte heller vara kvar i synoden, som är kyrkans högsta beslutande organ.

Illojal mot Putin

Orsakerna till detta har det spekulerats mycket om. En teori är att Hilarion, till skillnad från Kirill, inte öppet stöder president Putins invasion och krigföring i Ukraina.

Detta sätt att distansera sig från Kreml kan ha uppfattats illojalt, och bidragit till att han tvingats sluta. I vågskålen kan också finnas att Hilarion i januari, en månad innan det ryska angreppet på Ukraina, i en intervju uttryckte sig som motståndare till krig.

Nu uttalar han sig för Orthodox Times om hur det kommer sig att han fått sparken som kyrkans andreman.

– Jag får många frågor från människor som undrar: Varför blev det så här? Och svaret är att jag faktiskt inte vet. Jag har själv inte fått veta särskilt mycket, säger han.

“Passar inte in”

Enligt Hilarion beror det inte på att han gjort misstag eller på brister eller dåligt ledarskap. Han har fått veta att detta är “vad situationen kräver”:

– Min väg har tagit en skarp sväng, och det är nog så att jag inte passade in. Plötsligt befann jag mig vid sidan av vägen, men det är bättre än att bilen välter och exploderar, förklarar han.

Vill avdramatisera

Han säger också att livet fortsätter och att hans avgång inte ska dramatiseras. Också för en präst innebär livet med- och motgångar. Vilket ibland innebär att man får en lägre befattning.

– Vi tjänar inte kyrkan för att vi ska ha höga positioner eller privilegier. Jag har aldrig strävat efter sådant och jag kommer inte att sakna detta, försäkrar Hilarion.

Hilarion tar över den rysk-ortodoxa kyrkans arbete i Ungern och kommer att vara placerad i huvudstaden Budapest.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig