Nyheter

Pastor sjöng kristna sånger – misshandlades av polis

Det senaste decenniet har Indien blivit ett av världens farligaste länder för kristna

I Indien har en 26-årig pastor utsatts för misshandel med bland annat piskrapp efter att han sjungit kristna sånger, rapporterar Morning Star News.
Sedan 2014 har Indien utvecklats till ett av världens farligaste länder för kristna.

Pravesh Kumar lämnade hinduismen och blev kristen för ett och halvt åt sedan. Sedan dess har den 26-årige indiern från byn Amamahua i delstaten Uttar Pradesh börjat leda en husförsamling med ett 60-tal deltagare.

När han i slutet av april i år var på besök hos några släktingar hörde en granne att sällskapet sjöng kristna sånger, varpå grannen tipsade polisen om det. När polisen anlände frågades Kumar ut om syftet med besöket och sjungandet, rapporterar Morning Star News.

Polisen ansåg att sjungandet var ett led i tvångskonversion av andra till kristendom, och grep därför Kumar.

– De bortsåg helt från det faktum att alla i familjen som vi besökte var Kristi efterföljare, säger pastorn till Morning Star News.

Bands vid träd

Han uppger också att polisen förde bort honom, band honom vid ett träd och därefter började angripa honom fysiskt och verbalt. Först när farbrodern kom till platsen upphörde misshandeln.

Då fördes Kumar och farbrodern i stället till en polisstation i byn Bardah. Där blev polismännen utskällde av en mer senior kollega för hur de hade genomfört misshandeln. För att demonstrera hur kollegorna enligt honom borde ha agerat, utsatte han därefter Pravesh Kumar för 30 till 40 piskrapp med en läderrem. Även farbrodern utsattes för piskrapp.

Under tiden som piskrappen utdelades krävde den äldre polismannen att Kumar skulle uttala hinduiska slagord, vilket han vägrade göra, skriver Morning Star News.

“Hjärtskärande att se”

När andra kristna ledare i Uttar Pradesh och Delhi hörde av sig till polisstationen för att höra varför Kumar hade gripits, fick han motta ytterligare slag.

– De anklagade mig föra att ha en “stor grupp” understödjare, säger han till Morning Star News.

En kristen ledare som besökte polisstationen säger till nyhetstjänsten att han besökte polisstationen för att fråga varför polisen torterade Kumar, vilket polisen dock förnekade att den gjorde.

– Det var så hjärtskärande att se pastor Pravesh. Vi kände oss så hjälplösa. Vi fick panik över vem vi skulle vända oss till för att få beskydd när “beskyddarna” själva hade blivit förövare, säger den kristna ledaren anonymt.

Bland världens farligaste länder för kristna

När Kumar Pravesh och farbrodern till sist släpptes från polisstationen hotades han med fängelse om han skulle försöka hålla poliserna ansvariga för den långdragna misshandeln. Trots det har han beslutat sig för att berätta om händelsen i Morning Star News.

Uttar Pradesh är Indiens mest folkrika delstat och befolkas av en stor hinduisk majoritet. Enligt en folkräkning som genomfördes 2011 utgör kristna mindre än en halv procent av delstatens befolkning.

Under det senaste decenniet har Indien utvecklats till ett av världens farligaste länder för kristna, enligt organisationen Open Doors. I organisationens årliga rapport World Watch List hamnade Indien 2013 på plats 31, men sedan premiärminister Narendra Modi, som tillhör det hindunationalistiska partiet Bharatiya Janata Party, tillträdde 2014 har hinduextremister i landet utökat attackerna mot kristna, skriver Morning Star News.

I den senaste upplagan av World Watch List hamnar Indien på tionde plats i listan över världens farligaste länder för kristna.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig