Nyheter

Tvättar gravstenar – för att stödja Ukrainakrigets offer

“Man känner att man gör någonting i det lilla”, säger kyrkogårdschefen Lars Andersson

Få en gravsten tvättad och stöd samtidigt Ukrainakrigets offer. Den möjligheten ger nu kyrkogårdsförvaltningen i småländska Byarum.
– Man känner att man gör någonting i det lilla, säger Lars Andersson, kyrkogårds- och fastighetschef i Byarums pastorat.

Det hela började som en idé bland vaktmästarna i Byarums pastorat när Ukrainakriget just hade brutit ut i början av våren, vilket skillingaryd.nu först berättade om. Skulle inte intäkterna från pastoratets gravstenstvätt erbjuder kunna gå till att hjälp till de krigsdrabbade i Ukraina?

– Vi stämde av idén med kyrkorådet, som fattade beslutet intäkterna från gravstenstvätten under resten av året ska skänkas till Act Svenska kyrkans katastrofhjälp som har en hel del verksamhet i Ukraina, säger Lars Andersson till Dagen.

Lars Andersson, kyrkogårds- och fastighetschef i Byarums pastorat.

25 000 kronor till hjälp

Hittills har omkring 25 000 kronor gått till katastrofhjälpen, berättar Lars Andersson. Både vaktmästarna och gravrättsinnehavarna som beställer tvätt är positiva till kampanjen.

– Personalen tycker att det känns jättebra att vi kan göra det här. Man känner att man gör någonting i det lilla. För beställarna blir det kanske lite lättare att beställa en tvätt, när man vet att man samtidigt kan få mormors gravsten tvättad och skänka pengar till krigets offer.

Ljuständningstjänst kan också bidra

Till hösten kan den ljuständningstjänst som kyrkogårdsförvaltningen erbjuder också komma att bidra till en insamling till förmån för Ukrainakrigets offer.

– Tidigare år har vi låtit de pengarna gå till Act Svenska kyrkans arbete, så jag är säker på att vi kommer göra det i år också, säger Lars Andersson.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig