Nyheter

Iranska konvertiter demonstrerade utanför riksdagen

“Det är som att det är Migrationsverket som bestämmer om vi tror på Jesus eller inte”

Deras kristna tro har blivit underkänd och de delar samtliga rädslan att utvisas till Iran. På Världsflyktingdagen samlades ett 30-tal iranska konvertiter utanför riksdagen med hopp om att deras situation ska uppmärksammas.

“Iranska kristna konvertiter möter förföljelse i hemlandet och exkludering här”, står det på flera av skyltarna som på ett kärnfullt sätt sammanfattar den här gruppens budskap. De har samlats utanför riksdagen på Världsflyktingdagen, den 20 juni, och flera förbipasserande hajar till då de ser deras plakat.

När Dagens reporter möter upp släpper de dock positionerna och bildar en stor ring för att få vara med och höra vad som ska sägas till tidningen.

– Vi har två krav, säger Amir, som leder organisationen I Am A Christian Too.

Dels handlar det om att nå fram till politikerna som sitter inne i riksdagshuset precis bakom dem, dels handlar det om att nå fram till Migrationsverket för att de ska ta konvertiternas situation på större allvar.

– Vi vill boka in ett möte med dem, säger Amir.

Han förklarar att systemet i dag inte är rättvist, vilket alla församlade nickar instämmande i. I stort sett alla som samlats här har en utvisningsdom till Iran, trots att de anser sig ha skyddsskäl då de konverterat till kristendomen. Men svaret de har fått från Migrationsverket på sin asylansökan är att de inte är genuint kristna, samt att de skulle kunna återvända till Iran utan att det skulle orsaka problem för dem.

Iranska konvertiter demonstrerar utanför riksdagen på världsflyktingdagen.

Grep folk i kyrkan

Mina och Zahra är två systrar som är på plats och demonstrerar.

– Det är som att det är Migrationsverket som bestämmer om vi tror på Jesus eller inte, säger Mina.

– Men de kan inte se våra hjärtan.

De båda systrarna berättar att de tillhörde en av de underjordiska husförsamlingarna i Iran och att de kom till Sverige år 2017. Tanken var inte att stanna här, utan de skulle bara besöka en släkting.

– Men då fick vi beskedet att de gripit folk i vår hemkyrka, säger Mina.

Det var då de valde att söka asyl. Polisens tillslag innebar nämligen att det avslöjades att de konverterat till kristendom, vilket är olagligt i Iran.

Får inte konvertera

När det gäller situationen i sitt hemland berättar de båda systrarna om att de som kvinnor tvingades att bära slöja och att de själva inte har fått välja sin tro. Själva lockades de till en början av friheten som de såg inom kristendomen, men senare fick de också möta Jesus och utvecklade en personlig tro.

– Det finns många armenier där vi bodde, de får vara kristna, men den som är född muslim får inte byta religion, förklarar Zahra.

Om man ändå väljer att konvertera kan det leda till fängelse och tortyr, där islam lär ut att den som överger islam ska straffas med döden. Även om det är sällsynt att konvertiter avrättas i Iran så är det desto vanligare med fängelse och tortyr, vilket även personer som deltar i den här demonstrationen berättar att de har egna erfarenheter av. Mannen som alla pekar på säger att han suttit inlåst i 70 dagar på grund av att han konverterat. Problemet här i Sverige är att han inte kan bevisa det, då det inte registrerats på något sätt.

---

Fakta: Världsflyktingdagen

  • Den 20 juni är det Världsflyktingdagen, en dag som initierats av FN.
  • Omkring 100 miljoner människor uppskattas i dag att vara på flykt.
  • Siffran har på senare tid stigit, inte minst på grund av Rysslands invasionsförsök av Ukraina.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig