Nyheter

Torpkonferensen med och för ukrainare

Särskilda samlingar arrangeras för flyktingar som hjälper till under konferensen

Den första bussen med ukrainska flyktingar anlände till Hjälmargården tidigt under söndagsmorgonen.
Under våren har tusentals ukrainare flytt till Sverige. Detta kommer att märkas på Torpkonferensen.
– Fredag och lördag blir det samlingar speciellt för dem, säger Ellen Hemström, pastor och föreståndare i Filadelfiakyrkan Örebro.

Delar av Torpkonferensen har även tidigare år tolkats till andra språk, bland annat engelska, arabiska och dari/persiska. I år tillkommer ukrainska.

Ellen Hemström, föreståndare i Filadelfiakyrkan i Örebro.

Ellen Hemström berättar att hon slängde ut några trådar på sociala medier vilket resulterade i att hon fick tag på tolkar, förkunnare och lovsångsteam. Bibelstudier och kvällsgudstjänster fredag till lördag samt söndagens avslutningsgudstjänst kommer att översättas till ukrainska.

– Och både på fredag och lördag eftermiddag firas gudstjänster på ukrainska. På fredag kommer Yuri Stognienko från den rysktalande församlingen i Folkungakyrkan, Stockholm predika. På lördagen är det Sergej Ivanov, en förkunnare och pastor från Kramatorsk som flytt till Sverige.

Hoppas på hjälp med skjuts

Exakt hur många ukrainare som kommer till Torpområdet är omöjligt att förutse. Men enligt Ellen Hemström finns det nog ett intresse att få gå på samlingar på ukrainska. Och för att underlätta för flyktingarna att ta sig till Torp kommer de att erbjudas gratis busstransport från och till Örebro.

– Sedan hoppas vi att församlingsmedlemmar på andra orter också kan hjälpa till med att skjutsa. Det skulle mycket väl kunna bli ett 50-tal ukrainare som är med på samlingarna.

Praktiskt arbete på konferensområdet

Oavsett hur många det i slutändan blir kommer konferensbesökarna troligtvis ändå höra ukrainska på området. Redan inför konferensen har ett tiotal ukrainska flyktingar hjälpt till med att iordningställa konferensområdet och under konferensen kommer en grupp ukrainare arbeta tillsammans med andra sommarjobbare på Mattorget.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig