Nyheter

Netanyahu siktar på comeback i Israels nyval

“Tro mig, vi har lyft på varenda sten”, säger presidenten Bennett som nu kastar in handduken

Tidigare presidenten Benjamin Netanyahu vädrar morgonluft efter att Israel ännu en gång utlyser nyval.

I ett års tid lyckades den brokiga koalitionen att hänga ihop. Israels regering, under ledning av Naftali Bennett, har bestått av en rad partier som står långtifrån varandra, men som enats i motståndet mot Benjamin Netanyahu.

Regeringen tillträdde med minsta möjliga marginal, men efter politiska avhopp har det blivit omöjligt att hålla ihop projektet. Därmed väntar nyval till hösten, om ingen ny lösning hittas i sista sekund. Tills vidare kommer Israel styras av Yair Lapid, som under årets gång varit utrikesminister men enligt det ursprungliga upplägget skulle ta över premiärministerposten efter halva mandatperioden.

– Tro mig, vi har lyft på varenda sten, kommenterade Naftali Bennett beskedet att utlysa nyval, rapporterar Jerusalem Post.

Femte valet

Israel beskrivs ofta som Mellanösterns enda demokrati, och när det gäller att kalla folk till valurnorna har det skett ovanligt ofta. Mellan åren 2019 till 2021 har Israel haft fyra val, eftersom det varit så pass komplicerat att få ihop en fungerande regering. Valen har ofta beskrivits som en folkomröstning om Benjamin Netanyahu, högerpolitikern som styrde Israel i 12 år innan han slutligen blev bortröstad.

Nu ser han sin chans att göra storstilad comeback och säger sig satsa på en bred nationalistisk högerregering.

Uppskjutna val

Samtidigt som många israeler beklagar sig över de ständigt återkommande nyvalen är det en helt annan klagosång bland palestinierna. Trots löften om att det palestinska självstyret ska hålla demokratiska val har de ständigt skjutits upp. Mahmoud Abbas tillträdde 2005 och har lyckats med konststycket att sitta kvar 17 år som president efter att ha röstats fram på ett fyraårigt mandat.

Senaste gången det skulle hållas val i Palestina var januari 2021, men det sköts upp med anledningen att vissa palestinier bosatta i Jerusalem inte skulle kunna rösta. Palestinierna bosatta i Gaza har heller inte rätten att rösta i demokratiska val utan enklaven styrs enhälligt av den terrorstämplade islamiströrelsen Hamas.

---

Fakta: Israel

  • Israel utropades som självständig nation 1948 som en judisk stat.
  • Genast anfölls nationen av sina arabiska grannländer.
  • Fortfarande finns en långvarig och svårlöst konflikt mellan israeler och palestinier.
  • Men på senare år har Israel slutit fredsavtal med en rad arabiska länder.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig