Nyheter

Rwandas president till Europa: Skicka asylsökande hit

President Paul Kagame hoppas att fler europiska länder ska skicka vidare asylsökande till Rwanda

Rwandas president Paul Kagame får kritik för stängning av kyrkor och arrestering av pingstledare. Här talar han på en säkerhetskonferens i München (februari 2018).
Trots massiv kritik, inte minst från kyrkligt håll, säger Rwandas president Paul Kagame att fler europeiska länder borde börja skicka sina asylsökande till det afrikanska landet.

Den som söker asyl i Storbritannien kan snart sättas på ett flyg till Rwanda för att få sina rättigheter prövade där. Upplägget har stött på massiv kritik, inte minst från Engelska kyrkan, och det första flygplanet med asylsökande stoppades i sista stund efter att en sen överklagan lämnats in.

Men varken Storbritannien eller Rwanda verkar ha planer på att avbryta samarbetet trots detta bakslag. Nu säger också den rwandiske presidenten Paul Kagame att fler länder borde följa efter, rapporterar Ariana News.

Trasigt system

Han säger att de flesta rwandier själva har erfarenhet av att vara flyktingar.

- Så det här är inget nytt för oss.

Paul Kagame menade också att asylsystemet som det ser ut i dag inte fungerar.

- Det råder ingen tvekan om att asylsystemet är trasigt och att det behövs innovativa lösningar. Vi är glada att få bidra till en lösning.

Kritiserat land

Förutom Storbritannien har även Danmark skissat på ett upplägg där de skickar dem som söker asyl vidare till Rwanda. Även i detta fall har det blivit hårt kritiserat, inklusive av landets statskyrka som annars sällan lägger sig i politiska frågor. Förutom att europeiska länder vill skicka sina asylsökande till Afrika handlar kritiken också om att det är till ett land som blivit allt mer auktoritärt styrt, samt att Rwanda blandar sig in militärt i den pågående konflikten i DR Kongo.

Det som Rwanda har att vinna på att ta emot asylsökande från Europa är stora summor pengar, något som Paul Kagame inte var lika frispråkig med i sitt uttalande. Tidigare har EU gjort upp avtal med länder som Turkiet och Libyen för att minska antalet migranter som tar sig in i unionen. Om fler länder väljer att nappa på erbjudandet från Rwanda återstår att se.

---

Fakta: Rwanda

  • Rwanda är ett till ytan litet land i Centralafrika.
  • Många känner till landet på grund av det brutala folkmord som skedde där 1994.
  • I dag styrs landet av Paul Kagame, en president som anklagas för totalitära tendenser.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig