Nyheter

Texas högsta domstol blockerar abortbeslut

Ny förhandling om en månad

Demonstration utanför Texas högsta domstol den 24 juni till följd av att 'Roe mot Wade'-beslutet revs upp.
Texas högsta domstol har avvisat ett lägre domstolsbeslut som skulle tillåta kliniker att utföra aborter.

Det kommer en kort tid efter att "Roe mot Wade"-beslutet revs upp, vilket gjorde det möjligt för enskilda delstater att förbjuda aborter.

Efter att den konstitutionella rätten till abort upphört har lagen varit svårtolkad i Texas, som tekniskt sett haft ett abortförbud de senaste 50 åren. Det är i nuläget oklart ifall klinikerna har ställt in sina abortärenden igen. Ännu en domstolsförhandling är planerad om en månad.

USA:s president Joe Biden lovade under ett digitalt möte med demokratiska guvernörer att den federala regeringen kommer att skydda kvinnor som reser till en annan delstat för att göra abort. Han sade också att han tror att vissa delstater i framtiden kan komma att åtala kvinnor som korsar delstatsgränser för ändamålet.

Presidenten tillade att abortpiller kommer att göras tillgängliga i delstater där abort förbjuds.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig