Nyheter

Nigeria: Stor grupp barn hölls i kyrkas källare

Nigeriansk polis har undsatt mer än 75 människor, varav minst 26 barn, som kan ha hållits mot sin vilja i en källare i en kyrka i delstaten Ondo i det afrikanska landets sydvästliga del. Några av barnen var så unga som åtta år.

Boende i området har uppgett för nyhetsbyrån AP att flera medlemmar i församlingen har hållits i kyrkkällaren sedan förra året. Efter tips från personer i lokalbefolkning att barn mot sin vilja befann sig inne i den strängt bokstavstroende kristna kyrkan (Whole Bible Believer Church), slog delstatspolisen till.

Enligt vad polisen – som undsatte människorna i fredags – har fått fram hittills, har personerna befunnit sig i kyrkan efter att präster sagt att de måste invänta en signal från gud, ett så kallat “uppryckande”, innan de kan vara säkra på att komma till himmelriket efter sin död.

Två präster ska ha gripits, meddelar delstatspolisens talesperson Funmilayo Odunlami enligt Washington Post. Han understryker samtidigt att det inte finns några bevis för att församlingsmedlemmarna “har utsatts för övergrepp och/eller tvingats” att stanna i kyrkan.

– En av pastorerna sa att han berättade för församlingsmedlemmarna vad Herren sagt till honom. Att de ska lyda sina föräldrar, säger Odunlami.

Djup religiöst land

Den amerikanska nyhetstidningen skriver också att Nigeria är ett djup religiöst land där många religiösa ledare är vördade. Myndigheter har räddat folk tidigare som hållits instängda mot deras vilja eller frivilligt.

Det annars relativt fredliga Ondo fick i början av juni mörk uppmärksamhet när män beväpnade med skjutvapen och sprängmedel gick till attack mot en katolsk kyrka i delstaten. Minst 40 människor, flera av dem barn, rapporteras ha dödats i den attacken. Ingen grupp har hittills sagt sig ligga bakom det dådet.

Andra delar av Nigeria, bland annat landets norra och centrala delar, har länge dragits med säkerhetsproblem bland annat på grund av islamistiska terrorgrupper.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig