Nyheter

Ministern: “Det finns en värderingskonflikt med religiösa grupperingar”

Ardalan Shekarabi ansåg att vi måste våga tala öppet om de konflikter med religiös botten som faktiskt finns

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) dök upp i Vårdklockans kyrka under Almedalsveckan, där han menade att det i svensk politik finns en rädsla för religion, men också en tydlig värderingskonflikt som inte får sopas under mattan.

VISBY. “Är Gud tillbaka i svensk inrikespolitik?”, var namnet på det seminarium som lockade till sig såväl en S-minister som en ärkebiskop och som lyckades fylla Vårdklockans kyrka i Visby under Almedalsveckan.

Den som fick den stora äran att svara på frågan var statistikgurun och statsvetaren Henric Ekengren Oscarsson, som konstaterade att religion har i Sverige historiskt varit en mycket svag förklaringsmodell för hur människor röstar. Paradoxalt nog har ändå allt fler frågor som berör religion letat sig in i svensk politik, samtidigt som vi i landet har allt färre är troende, något som statistiskt belagts av statsvetaren Magnus Hagevi, vilket Dagen tidigare skrivit om.

Finns en rädsla

Så även om svaret på frågan om Gud är tillbaka i svensk inrikespolitik kan stavas ja, är det ett svar som kan problematiseras en hel del. Ärkebiskop Antje Jackelén gjorde det på ett lite småklurigt sätt.

– Gud har aldrig varit borta, menade hon.

– Frågan är om vi är tillbaka.

På plats för att problematisera fanns också socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Han konstaterade att samtidigt som de religiösa frågorna blir allt vanligare i politiken så har kunskapen om religion samtidigt sjunkit.

– Det finns en viss rädsla för religion, konstaterade han.

– Jag tror att den rädslan handlar om att kunskapen är begränsad.

Troende exotifieras

Han fick snabbt medhåll från Antje Jackelén. Hon ville också lägga till att många politiker numera verkar tro att man är neutral om man inte har någon tro alls, vilket lett till en viss slagsida mot just troende. Samtidigt menade hon att när kunskapen om religion gått ner har tro och troende exotifierats.

Ardalan Shekarabi och Antje Jackelén

Ministern och ärkebiskopen verkade väldigt samspelta när det gäller den bristande kunskapen bland politiker när det kommer till religion. Ardalan Shekarabi ville lägga till att invandringen är en viktig dimension i sammanhanget, där Sverige under några årtionden gjort en stor resa och blivit ett mångreligiöst land.

Här, menade Ardalan Shekarabi, har politiken inte alltid hängt med och fortfarande har man inte hittat ett bra förhållningssätt till många av trossamfunden.

– Vi måste vara ärliga i att i relation till ett antal muslimska samfund finns det en värdekonflikt. Men det är svårt att ha ett samtal om det då det finns så mycket islamofobi och rasism, sa Ardalan Shekarabi.

Han menade att det här är en diskussion som ändå på något sätt måste tas, och slutförde resonemanget med att vi behöver en mer svensk form av islam.

Krockar med flera

Efter seminariets slut utvecklade han det här för tidningen Dagen.

Vad menar du med att vi måste ha en mer svensk form av islam?

– Det handlar om att det måste vara en process som leder till att de värderingar som finns i grundlagen blir erkända ömsesidigt, svarade Ardalan Shekarabi.

Men han valde sedan att tona ned att den värdekonflikt han påtalade enbart handlar om islam, utan det var bara ett bra exempel att lyfta fram.

– Det uppstår värderingskonflikter med vissa religiösa grupperingar, det har det gjort i hela den svenska historien, då handlar det om att hantera konflikterna på ett transparent sätt. Nu tog jag islam som exempel, men de här processerna har funnits längre tillbaka även med kristna samfund.

– Men det blir sällan utrymme för en nyanserad diskussion om de här värderingskonflikterna, det utrymmet finns inte riktigt, men det måste skapas.

Seminarium Vårdklockans kyrka

---

Fakta: Seminariet på Almedalen

  • Det var ett seminarium arrangerat av Equmeniakyrkan under Almedalsveckan som frågan ställdes om Gud är tillbaka i svensk inrikespolitik.
  • Samtalet modererades av kyrkoledare Joakim Hagerius och de som deltog i samtalet var Helle Klein, Ardalan Shekarabi, Antje Jackelén och Henrik Ekengren Oscarsson.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig