Nyheter

Påven: Ingen tanke på att avgå

Avfärdar rykten - berättar om knäskada som vållat svårigheter

– Jag har inga tankar på att avgå. Det tydliga beskedet kom från påve Franciskus på måndagen, efter spekulationer om att han planerat dra sig tillbaka.

Påve Franciskus sätter nu ner foten efter en tid av rykten om att han planerar att avgå inom en nära framtid. Det har spekulerats i om att påven skulle kunna ge ett sådant besked i slutet av augusti då flera stora händelser äger rum, bland annat ett möte med kyrkans kardinaler för att diskutera en ny konstitution för Vatikanen, konstaterar nyhetsbyrån Reuters, som på måndagen publicerade en exklusiv intervju med påven.

I intervjun, som genomfördes i Vatikanen under lördagen, förnekar Franciskus ryktena om att han drabbats av cancer och skrattade åt frågan om han tänkt avgå.

– Jag har inga tankar på att avgå, fastslog den 85-årige Franciskus. Men samtidigt upprepade han vad sagt flera gånger tidigare: att han kan komma att avgå någon gång i framtiden om sjukdom gör det omöjligt för honom att fortsätta leda kyrkan. Franciskus företrädare, Benedikt XVI, avgick av hälsoskäl 2013, men före dess var något sådant i det närmaste otänkbart. Franciskus vill inte spekulera i när han möjligen skulle kunna avgå.

– Vi vet inte. Gud får säga det.

Fraktur i knät

För första gången kommenterar påven också de knäproblem, som bland annat hindrat honom från en resa till Demokratiska republiken Kongo och Sydsudan, som var planerad att äga rum i dagarna. Franciskus förklarar för Reuters att han har en “mindre fraktur” som orsakats av att han trampat snett samtidigt som han hade en inflammation i ett ligament.

– Jag mår bra och jag blir sakta bättre, sa påven och berättade att han får både laserbehandling och magnetterapi. Han förklarade också att han vill undvika att operera knät, eftersom han fick negativa biverkningar av narkos under en tarmoperation förra året.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig