Nyheter

Tre års väntan över för Gullbrannafestivalen

Efter två inställda festivaler är Gullbrannafestivalen äntligen i gång.
– Jätteroligt, säger Ulrica Gustavsson från Bankeryd som tillsammans med sin man Johan varit på alla festivaler sedan GF startade för mer än 20 år sedan,

GULLBRANNA. Jag träffar paret i kvällssolen utanför konserthallen Bryggan där Narnia snart ska spela. Det melodiska hårdrockbandet är inte Ulricas och Johans främsta favorit, men de är ändå lite nyfikna och tänker gå in och lyssna. I alla fall på några låtar.

Paret bor i en husvagn på Gullbrannagårdens camping och så har det varit varje sommar sedan festivalen startade i slutet av 1990-talet. De ställer upp sin husvagn på campingen och åker hit så ofta de kan. Ett femtiotal nätter brukar det bli på en säsong, förklarar Johan. Och eftersom festivalen alltid brukade hända när de var på plats, så var det naturligt att ta del av de olika konserterna. Barnen brukade också vara med, men nu är de utflugna och lever sina egna liv, Ulrica och Johan fortsätter ändå att åka hit varje sommar.

Lång biljettkö i regnet redan på Gullbrannafestivalens första dag. Men besökarna skulle snart belönas med solsken.

Lämmeltåg till konsert

Så hur känns det då att vara på GF efter två inställda festivaler på raken – 2020 och 2021? Jo, förutom den spontana glädjereaktion som Ulrica gav uttryck för så luftar hon sina funderingar över att det är lite svårt att släppa på reglerna och plötsligt vara tillsammans en massa människor på liten yta. Det känns lite så där, säger hon. Men det är nog just känslomässigt för när Bryggan en kort stund senare slår upp sina portar är paret med bland de flera hundra i lämmeltåget som tar plats för att höra 25-årsjubilerande Narnia.

Vad ser ni mest fram emot på årets festival?

– Det har redan varit, säger Johan.

Han syftar på Ole Börud som tillsammans med sitt stora band spelade tidigare på torsdagseftermiddagen.

– Det var jättebra. Det är min musik, konstaterar han.

Man går omkring och smålyssnar lite här

—  Ulrica Gustavsson

– Jag måste nog säga Electric Banana Band, säger Ulrica. Förra gången de var här var det sån nostalgi. En fantastisk show.

– Men det finns mycket som är bra här. Amanda (Broman) från Jönköping som spelade i kyrkan i dag till exempel, hon är en fantastisk sångerska. Faith Kakembo, Det finns många. Man går omkring och smålyssnar lite här, säger Ulrica.

En viktig mötesplats

Gemenskapen är en annan viktig del för makarna Gustavsson.

– På GF träffar man människor som man inte träffat på länge. Speciellt nu när det inte varit festival på tre år.

Och när jag frågar vad som är det bästa med GF så är det just det de svarar: Att träffa sin vänner.

– Och att lyssna på bra musik, understryker Johan.

25-årsjubilerande Narnia tog publiken med storm på Gullbrannafestivalen 2022.

Efter konserten med Narnia ser jag honom i skivsigneringstältet där bandet möter publiken. Någon tar en bild på Johan när han poserar tillsammans med bandet. Det ser ut som att någon har fått ett nytt favoritband den här kvällen.

---

Fakta: Gullbrannafestivalen

  • Sveriges största kristna musikfestival som hålls på Gullbrannagården strax söder om Halmstad den 7-10 juli.
  • Bland årets artister finns Lecrae, Dirty Loops, Samuel Ljungblahd, Jonathan Johansson, Sonja Aldén, Josefina Gniste, Silver, LZ7 och många fler.
  • GF arrangeras av Svenska alliansmissionens ungdom i samarbete med Svenska alliansmissionen och en rad församlingar och organisationer.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig