Nyheter

Svårare för ryska judar att emigrera

Ryssland ställer nya krav - Tusentals väntar på att lämna landet för Israel

Ryssland försvårar nu för Israels arbete med att hjälpa ryska judar att immigrera till landet. Samtidigt har stoppet för flyg till och från Ryssland gjort att flera tusen judar väntar på att kunna lämna Ryssland.

Jewish Agency, som har den israeliska regeringens uppdrag att uppmuntra till judisk invandring till landet, har beordrats av den ryska regeringen att helt upphöra med sin verksamhet i Ryssland, rapporterade Jerusalem Post på tisdagen. Det ryska beskedet uppgavs komma efter en tid av spända relationer mellan länderna, delvis på grund av israeliskt stöd till Ukraina under det pågående kriget. Uppgifterna tillbakavisas dock av Jewish Agency, men organisationen medger att Ryssland riktat skärpta krav mot deras verksamhet i landet.

Fruktan bland judar i Ryssland

Enligt Jerusalem Post finns det i dag tusentals judar i Ryssland som har alla papper i ordning för att immigrera till Israel, men på grund av den internationella blockaden mot flygtrafik till Ryssland har de ännu inte kunnat genomföra utresan. Ett ryskt beslut att stoppa Jewish Agencys arbete i landet kan helt underminera de ryska judarnas möjligheter att “göra aliyah”, alltså att lämna “förskingringen” och flytta till det judiska hemlandet Israel, varnar tidningen. Jerusalem Post citerar anonyma “framträdande” källor som uppger att judar i Ryssland är mycket oroade över utvecklingen, och att de fruktar att inte kunna lämna landet. Samtidigt har omkring

30 000 ukrainska judar emigrerat till Israel sedan den ryska invasionen.

Israels migrations- och integrationsminister Pnina Tamano-Shata säger till Jerusalem Post att hon vädjat till premiärministern att lösa problemen med den ryska regeringen.

– Aliyah är en grundläggande rättighet för Rysslands judar och vi ska se till att den rättigheten bevaras, säger Tamano-Shata.

“En utmaning”

Jewish Agency förnekade under tisdagen i en kommentar till nyhetsbyrån Jewish Telegraphic Agency, JTA, att Ryssland beslutat att stoppa deras aktiviteter. Men organisationen medger att ryska myndigheter “sänt ett brev som kan kräva förändringar i hur de arbetar för att underlätta immigration till Israel”. Jewish Agency vill inte gå in på detaljer, men säger att brevet innehåller “anmärkningar och kritik efter en långvarig inspektion av hur organisationen arbetar”.

– Det var inget krav på att vi ska stänga, inget ultimatum och ingen deadline, säger Yigal Palmor, ansvarig för internationella relationer vid Jewish Agency, till Times of Israel. Palmor förklarade vidare för tidningen att Ryssland ställt ett antal krav som det kommer att “bli en utmaning att hålla sig till”.

Times of Israel skriver att det är oklart varför Ryssland just nu riktar krav mot Israels arbete med immigration. Tidningen konstaterar att Ryssland varit kritiskt mot israeliskt stöd till Ukraina, samt mot israeliska angrepp mot iranska militära måltavlor i Syrien. Utöver det har Ryssland också på bred front gjort nedslag mot utländska organisationer i landet.

---

Fakta: Rysk immigration till Israel

  • Sedan Sovjetunionens fall har över en miljon ryska judar emigrerat, och över 900 00 av dem till Israel.
  • Efter Rysslands invasion av Ukraina i februari har omkring 10 000 ryska judar emigrerat till Israel.
  • Över en halv miljon ryska medborgare är kvalificerade för israeliskt medborgarskap enligt lagen om återvändande.

Källor: Institute for Jewish Policy Research, Times of Israel.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar