Nyheter

Präst i Göteborg: Våldet har blivit vardag

“När jag började här blev människor påverkade av det på ett helt annat sätt”, säger prästen Nicole Marinkova

Skjutningar har blivit vardag för invånarna invånarna i den våldsdrabbade Göteborgsstadsdelen Biskopsgården. Det säger prästen Nicole Marinkova i en intervju med DN efter den senaste dödsskjutningen i staden.

En man i 20-årsåldern med kopplingar gängkonflikten i Biskopsgården sköts ihjäl på torsdagen. Han befann sig i en tobaksbutik på Länsmanstorget i stadsdelen.

När kyrkan mittemot platsen dagen därpå höll öppet berättade prästen Nicole Marinkova i Dagens Nyheter att hon inte trodde att särskilt många av de boende i området skulle komma.

– Det är hemskt att säga, men det är en del av deras vardag att sådant här kan hända. När en åttaårig flicka sitter och säger att hon är rädd för att gå till affären så vill man bara kunna säga att “du behöver inte vara rädd, du har ingenting med gängen att göra”, men barnen kan ju komma i vägen när de skjuter besinningslöst genom dörrarna.

Prästen Nicole Marinkova.

Ilska och trötthet

I reportaget berättar Nicole Marinkova om ilskan och tröttheten hos invånarna i Göteborgs våldsdrabbade stadsdelar.

– När jag började här blev människor påverkade av det på ett helt annat sätt och att man ville dela sin oro och sorg med andra. Men jag tror att nu vill man helst bara hålla det för sig själv. Man vill inte komma nära det, och det förstår jag.

Under de senaste åren har närmare 20 personer dödats i gängkonflikterna i Göteborg, skriver DN.

Fler artiklar för dig