Nyheter

Nekas ha dop i offentlig sjö – vädjar till domstolen

Schweiziska staten nekar kyrkor att fira dop i offentliga sjöar

Två schweiziska kyrkor har av staten nekats ha vuxendop i Genèvesjön. Kyrkorna har nu överklagat till domstol och kopplat in FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Varje år anordnar evangeliska kyrkor vuxendop i offentliga sjöar, vilket ses som en väl etablerad tradition. Men när två schweiziska kyrkor nyligen ansökte om tillstånd att fira dop i Genèvesjön, sa staten nej. Beslutet har väckt starka reaktioner.

– Vi beklagar att Genève trampar på sin tradition av tolerans och skadar sitt rykte som en huvudstad för mänskliga rättigheter, säger Stéphane Klopfenstein, biträdande direktör för RES, i den schweiziska kantonen, enligt nyhetssajten Evangelical Focus.

Även den schweiziska evangeliska alliansen och dess Genèvesektion, uttrycker sitt stöd för de nekade kyrkorna och säger att de är “chockade över att Genève intar ett så restriktivt och uteslutande förhållningssätt till religionsfrihet”.

Enligt lagen

Enligt en lag om statens “laïcité” (sekularitet) från 2008, får religiösa evenemang hållas på offentlig mark endast i undantagsfall, men sedan dess har staten haft ett så kallat “tolerant tillvägagångssätt” och fortsatt tillåta traditionella dop i sjön.

Att de här två kyrkorna har fått avslag hänvisar staten till just genomförandet av Laïcité-lagen. Avslaget har väckt farhågor hos den Evangeliska alliansen:

– Nu blir den förordningen, med dess förfarande för registrering hos staten, även ett krav för tillgång till andra rättigheter, såsom tillgång till offentliga utrymmen för gudstjänstverksamhet, säger man i ett uttalande.

De två kyrkorna som fått avslag att hålla dop, vädjar nu till domstol i Genève. Ett beslut väntas inom några veckor. FN:s råd för mänskliga rättigheter ska också informeras.

Thierry Bourgeois, ordförande i det evangeliska nätverket i Genève, säger enligt Evangelical Focus: “Vi litar på rättsväsendet och är övertygade om att det kommer att påminna staten Genève om dess skyldigheter.”

Fler artiklar för dig