Nyheter

Hundra nya miljoner till kyrkors hjälp för utsatta

S:ta Clara i Stockholm har sökt bidrag för hjälp till socialt utsatta

100 miljoner kronor. Det är summan som regeringen delar ut till organisationer som hjälper socialt utsatta. Nu har ansökan för bidraget öppnat.

I dagarna öppnade årets ansökningsperiod av regeringens bidrag till organisationer som arbetar för att socialt utsatta på grund av pandemin och Ukrainakriget ska få det bättre. De som fått uppdraget att fördela summan på nästan 100 miljoner kronor är myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

– Antalet sökande har i de tidigare omgångarna varierat mellan 37 och 231. MUCF hoppas på ett stort intresse men har ingen uppfattning om hur många som kommer att ansöka om bidraget, säger Marie Pettersson Hallberg, avdelningschef statsbidrag MUCF.

Bidraget gäller för hela året, både kommande månader och retroaktivt de månader som varit. Har en organisations verksamheter belastats ekonomiskt av kriget under våren, kan man alltså söka pengar för det. Men det finns kriterier att uppfylla för att kunna söka. Ideella föreningar, trossamfund, samverkansorgan och församlingar behöver ha bedrivit sin verksamhet minst två och ha rätt till statlig hjälp, vara demokratiskt uppbyggda och ha en agenda som gynnar ett helt samhälle.

Bidraget får bland annat användas till att anordna aktiviteter, skapa mötesplatser och stödja frivilliginsatser för socialt utsatta.

“Matkön växer”

Mats Nyholm är präst och direktor på Sankta Clara kyrka som har sökt bidragen från MUCF. Han säger att man med bidragen främst fokuserat på att utveckla befintlig verksamhet.

– Det är fler som söker hjälp hos oss, fler som vill ha samtal, ekonomisk hjälp, matkön växer. Vi har glädjen att redan ha verksamhet för dessa behov och efter pandemin och kriget har det bara blivit mer.

Tidigare år har kyrkan fått medel både från MUCF och via Svenska kyrkan. Pengarna har betytt mycket och Mats Nyholm hoppas kunna utöka hjälpinsatserna.

– Det vore fantastiskt att få mer pengar och kunna utveckla diakonin. Och på sikt kanske kunna förgrena våra verksamheter, säger Mats Nyholm.

---

Fakta: Bidraget från MUCF

  • Gäller ideella föreningar, trossamfund, samverkansorgan och församlingar som verkar för att minska den sociala utsattheten.
  • Den sammanlagda summan är knappt 100 miljoner kronor.
  • Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har fått uppdraget att fördela detta stadsbidrag.
  • Ansökningsperioden öppnade 11 juli och pågår under sommaren till 25 augusti.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar