Nyheter

”Enorma behov” i krisande Sri Lanka

Folket hungrar när ekonomin kollapsat – terrordåd mot kyrkor bidrog till krisen

Miljontals invånare i Sri Lanka lever nu i svår misär, till följd av en djup ekonomisk kris, där terrordåden mot kyrkor under påskhelgen 2019 spelat in.

En kollapsad ekonomi har lett till att invånarna i Sri Lanka samlats till stora protestaktioner mot regeringen. Nu har undantagstillstånd utlysts och president Gotabaya Rajapaksa flydde landet på onsdagen. Både presidentens residens och premiärministerns bostad stormades under lördagen.

Krisen i det tidigare relativt välmående Sri Lanka har eskalerat de senaste månaderna, med en skyhög inflation, ständiga strömavbrott och en förödande brist på både bränsle och mediciner. Över sex miljoner av landets 22 miljoner invånare vet inte längre var deras nästa mål mat ska komma från, enligt en färsk rapport från FN-organet WFP.

– Behoven är enorma, konstaterar dr Dhanan Senathirajah, direktor för kristna hjälporganisationen World Vision Lanka i en kommentar till kristna nyhetssajten Salt and Light.

Kyrkoattentat slog mot turismen

Korruption och en allvarligt misskött ekonomi ses av ekonomer som viktiga förklaringar till landets djupa kris, som pågått under några år. Det stora attentatet under påskhelgen 2019, då över 260 personer dödades vid flera kyrkor och hotell blev förödande för turismen, som är mycket viktigt för landet, konstaterar AP. Sedan slog dessutom pandemin till och tvärstoppade turismen.

World Vision Lanka, som riktar mycket av sitt arbete mot de allra fattigaste, har nu som mål att samla in ytterligare tio miljoner dollar, vilket är mer än hälften av den vanliga årsbudgeten för verksamheten. Det räcker ändå inte långt, enligt dr Dhanan.

– Det här är bara en droppe i havet. Behoven är enorma, säger han till Salt and Light.

– De fattiga påverkas alltid mest. De måste skära ner på antalet måltider, eller hur mycket de äter vid varje mål. Många äter bara ris.

Kräver ansvarstagande

Kristna ledare i Sri Lanka har aktivt arbetat för förändring i landets ledarskap och krävt både presidentens och regeringens avgång. Kardinal Malcom Ranjit, ärkebiskop i huvudstaden Colombo, menar att ansvarstagande för krisen är viktig.

– Det kommer att göras utredningar i framtiden om hur landets guldreserv försvann. Folket har rätt att få veta hur de förslösat landets tillgångar, sa kardinalen i lördags, rapporterar Agenzia Fides.

Fler artiklar för dig