Nyheter

Mördade presidenten - men religiösa ledaren var egentliga målet

Coronarestriktioner satte stopp för mördarens ursprungliga plan

När den 41-årige Tetsuya Yamagami sköt ihjäl Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe på en gata i staden Nara i samband med ett tal förra fredagen, var det av religiösa skäl. Premiärministern blev ett surrogat för en religiös ledare.

I förhör har Tetsuya Yamagami berättat att hans ursprungliga plan var att mörda sydkoreanskan Hak Ja Han Moon, som är änka till Sun Myung Moon, grundare av den nyreligiösa så kallade Moonrörelsen, vars formella namn numera är Enighetskyrkan eller Familjefederationen för världsfred och enighet. Det rapporterar TT.

Motivet till mordet var enligt Tetsuya Yamagami att hans familj hamnat i en svår ekonomisk knipa sedan hans mamma gett en stor summa pengar till den religiösa rörelsen.

Moonrörelsen har anklagats för hjärntvätt av sina medlemmar. Rörelsen har också byggt upp stora affärsimperium och drivit mediabolag världen över. Den tidigare premiärministern Shinzo Abe var inte medlem av Moonrörelsen, men Tetsuya Yamagami uppges ha trott att Shinzo Abes farfar, den tidigare premiärministern Nobusuke Kishi, var den som gav Moonrörelsen tillåtelse att verka i Japan, skriver TT. Därav blev han utsedd till ett ställföreträdande offer.

Egentillverkat vapen

Enligt källor inom polisen hade Tetsuya Yamagami planerat sitt dåd i nära ett års tid. Med hjälp av instruktionsfilmer på nätet hade han själv tillverkat både mordvapnet och krutet, skriver japanska nyhetssajten NHK.

Att Tetsuya Yamagami frångick sin ursprungliga plan, att mörda änkan Sun Myung Moon, uppges bero på coronarestriktioner. Tetsuya Yamagami kunde inte resa till Sydkorea och hon gjorde inga resor till Japan.

Polisen har mött stark kritik efter mordet på Shinzo Abe. Japans nuvarande premiärminister Fumio Kishida kritiserar myndigheten för att inte ha upprätthållit en tillräcklig säkerhet kring den tidigare premiärministern i samband med dennes tal.


Fler artiklar för dig