Nyheter

Växande protester mot Irans slöjtvång

Kvinnor reagerar mot allt hårdare klädregler

De iranska mullornas makt över hur kvinnor ska klä sig väcker allt starkare protester. Nu används sociala medier av kvinnor som visar upp hur de kastar av sig slöjan.

Den 12 juli var av den iranska regimen utlyst som “hijabens och sedlighetens dag”, då landets strikta lagar för hur kvinnor ska klä sig skulle firas. Men det blir fler och fler kvinnor som, trots stora risker, vågar utmana de styrande konservativa muslimska krafterna och går ut utan slöja, och också sprider sina protester på sociala medier.

Nahid Persson, vars dokumentärfilm Hör min röst från förra året följer människorättsaktivisten Masih Alinejads kamp för kvinnors rättigheter i Iran, menar att Irans kvinnor har fått nog.

– Reglerna mot kvinnorna blir allt hårdare, nu får till och med arbetsgivare böter om kvinnor inte bär slöja på arbetsplatsen, och det är förbjudet med högklackade skor, säger Nahid Persson till Dagen.

– Men nu har kvinnorna fått nog och kastar slöjan, det är fantastiskt, fortsätter hon.

Långa fängelsestraff

Att protestera mot regimen är långt ifrån riskfritt. Många kvinnor har fått mycket långvariga fängelsestraff bara för att de visat upp sitt hår offentligt. Bland annat avtjänar tre kvinnor sammanlagt över 30 år i fängelse, till följd av att de delat ut blommor på ett pendeltåg i Teheran på mors dag 2019, utan att bära slöja. Kvinnorna anklagades bland annat för att “uppmuntra till prostitution”.

– Det här kommer bara att fortsätta, om det får normaliseras och omvärlden ser det som en del av Irans kultur. Men slöjtvång är inte vår kultur, säger Nahid Persson tydligt upprörd.

De senaste dagarnas protester har också fört med sig polisingripanden.

– Många kvinnor som kastat av sig slöjan har med våld förts till fängelse, berättar hon.

– Det är mullorna som vill ta Iran tusen år tillbaka i tiden. Trots att ekonomin i landet är fruktansvärd anställer de mängder med sedlighetspoliser som ska kontrollera hur kvinnor klär sig.

“Vilken signal sänder de?”

När utländska, även svenska, kvinnliga politiker besöker Iran är det vanligt att de tar på sig slöja. Nahid Persson har svårt att förstå hur politiker, som gärna kallar sig feminister, på det viset böjer sig för landets regim.

– Det är hemskt att de väljer att legitimera slöjan, som är en symbol för förtrycket mot Irans kvinnor. Våra ministrar riskerar ingenting, och tar ändå på sig slöja. Förstår de inte vilken signal de sänder, när kvinnor sitter i fängelse bara för att de är så modiga att de tar av sig slöjan?

Vilken framtid ser hon för Irans kvinnor? Det är en fråga som Nahid Persson har svårt att svara på. Omvärldens veka agerande mot Iran ger inte mycket skäl till optimism, menar hon.

– Regimen använder alla medel för att få omvärldens stöd, och många europeiska länder gör ingenting. I förra veckan gick Belgien med på ett fångutbyte av rädsla för kidnappningar av belgiska medborgare, och vad har Sverige gjort för svenskiraniern Ahmadreza Djalali som riskerar dödsstraff? undrar Nahid Persson.Fler artiklar för dig