Nyheter

Arne Lapidus: Oklart vad Joe Biden uppnådde

Besökte två kristna landmärken hos palestinierna - men den israelisk-palestinska konflikten hade en undanskymd plats på agendan

Joe Biden kom till Mellanöstern för att skapa en bred arabisk allians, inklusive Israel, mot Iran. Den israelisk-palestinska konflikten stod långt ned på dagordningen.

Under sitt några timmar långa uppehåll hos palestinierna besökte Joe Biden två kristna landmärken: Födelsekyrkan i Betlehem och Augusta Victoria-sjukhuset, som drivs av Lutherska världsförbundet, på Olivberget i Jerusalem.

Men Mellanöstern i allmänhet är lågprioriterat hos den amerikanske presidenten – och israeler och palestinier i synnerhet. Särskilt palestinier. Han är upptagen av kriget i Ukraina, Kina och höstens amerikanska mellanårsval.

Trots detta gjorde Biden en fyra dagar lång resa för att besöka de israeliska, palestinska och saudiska ledarna. Hans främsta mål var att stärka en regional allians mot Iran – med dess kärnvapenplaner och stöd till militanta grupper i Mellanöstern – och att få Saudiarabien att öka sin oljeproduktion med anledning av den energikris som Ukrainakriget vållar.

Vill involvera Saudiarabien mer

Därför var besöket i Saudiarabien viktigast. Landet spelar en huvudroll i USA:s strategi mot Iran – och amerikanarna försöker få saudierna att samarbeta militärt med Israel för att motverka den gemensamma fienden. Ett sådant samarbete finns redan mellan Israel och de arabiska gulfstater man slöt fred med i de så kallade Abrahamavtalen häromåret, men USA:s och Israels strävan är att involvera saudierna mer.

Det är oklart exakt vad Biden uppnådde i sina samtal med kronprins Mohammed bin Salman, Saudiarabiens verklige ledare. Saudierna är till skillnad från flera av sina arabiska grannländer ovilliga att öppet normalisera förbindelserna med Israel innan man nått en fredslösning på den israelisk-palestinska konflikten.

Nu meddelades att Saudiarabien ska tillåta israeliskt flyg att passera saudiskt luftrum, något som förkortar israelers resor till Thailand och Kina med flera timmar. Enligt Israel innebär det också att israeliska muslimer kan flyga direkt till pilgrimsmålet Mecka, en uppgift som inte har bekräftats från saudiskt håll.

Inga offentliga löften

Israel ser det här som början på en normalisering med Saudiarabien medan saudiska ledare officiellt förnekar alla sådana planer så länge inte en palestinsk stat upprättats, enligt den saudiska fredsplan som lanserades för runt 20 år sedan. Biden fick inga offentliga löften av Saudiarabien om ökad oljeproduktion eller strategiskt samarbete med Israel, men amerikanska källor säger till medier att “framsteg” är på gång.

Biden får mycket kritik för att han mötte Mohammed bin Salman som anklagas för att ligga bakom mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi för tre år sedan. Presidentens och kronprinsens “fist bump-hälsning”, alltså knytnäve mot knytnäve, får mycket uppmärksamhet och kritiker säger att Biden säljer ut mänskliga rättigheter för olja. Biden svarar att han tog upp frågan om mordet med prinsen.

I Saudiarabien deltog Joe Biden också i ett toppmöte med arabiska ledare från regionen. Han försäkrade dem att USA ska fortsätta att arbeta för stabilitet och motverka Irans ambitioner.

– Vi ska inte ge oss i väg och lämna ett vakuum att fyllas av Kina, Ryssland eller Iran. Vi fortsätter att bygga på med ett aktivt och principfast amerikanskt ledarskap, sa han.

I Israel förklarade presidenten att USA fortsätter att stötta Israel och verka för dess säkerhet, både politiskt och militärt. De båda länderna skrev under “Jerusalem-deklarationen om strategiskt partnerskap”.

Biden var noga med att hälsa hjärtligt på både Yair Lapid, premiärminister i landets övergångsregering, och oppositionsledaren Benjamin Netanyahu som har goda chanser att komma tillbaka till makten efter det israeliska valet den 1 november.

Biden och Lapid var eniga om att man måste hindra Iran från att bli en kärnvapenstat, men oeniga om hur. Biden sade att “diplomati är bästa vägen”, medan Lapid sa att “ord inte räcker”.

”Tiden är inte mogen för tvåstatslösning”

Palestinierna hade låga förväntningar – som infriades – på Bidens besök. Men det talades i alla fall om ett “varmt möte” mellan Biden och den palestinska presidenten Mahmoud Abbas. Efter sammanbrottet i relationerna under Donald Trumps tid kunde det bara bli bättre, enligt palestinska bedömare. USA lovade nu ekonomisk hjälp till palestinierna efter det att Trump stoppat allt stöd.

Joe Biden underströk efter sitt möte med Abbas att en tvåstatslösning “är bästa lösningen”, men att “tiden inte är mogen”.

– Även om tiden just nu inte är mogen att starta förhandlingar på nytt kommer USA och min administration inte att ge upp försöken att föra palestinier och israeler och båda sidor närmare varandra, sa den amerikanske presidenten.

Fler artiklar för dig