Nyheter

Oas vill överraska men blir mest överraskade själva

Böneresan genom Sverige har blivit ett äventyr för både följarna och Oas.

När Oasrörelsen ger sig ut på sin tredje böneresa genom Sverige är konceptet detsamma. Man är hemlighetsfull och vill överraska. Men överraskningarna tillbaka har inte uteblivit.

Hemliga platser och hemliga gäster är upplägget för årets böneresa, precis som tidigare år. Vi får endast veta att resan börjar i södra Sverige den 24 juli och slutar den 31 juli, någonstans i norra Sverige, och den går att följa på rörelsens sida på Facebook.

– Det är för att öka spänningen, säger Berit Simonsson, inspiratör i Oasrörelsen och tillägger att det här blir den sista digitala resan, som var något som inleddes den första pandemisommaren 2020.

Med sig har hon det trogna teamet Hans Weichbrodt, Lennart Henriksson, Lisa Lerman och Hanna Simonsson. Syftet är att be för Sverige och sätta ljus på den kristna historien i hopp om att uppmuntra troende ute i landet.

– Genom att belysa våra rötter och dem som har banat väg för oss ser vi bredden av Kristi kropp. Det blir också en påminnelse om att när vi står upp för Guds ord bär det frukt, säger Hans Weichbrodt, inspiratör i Oasrörelsen och präst i Svenska kyrkan.

Själva överraskade

Men Oasrörelsen gör inte anspråk på att veta var alla smultronställen i svensk kyrkohistoria finns. Man har på sin Facebooksida efterfrågat tips om platser som kan vara intressanta att besöka. Här har de själva blivit ordentligt överraskade.

– Vi har fått in hur många tips som helst, utbrister Hans Weichbrodt och Hanna Simonsson, också inspiratör i Oasrörelsen, fyller i:

– Det är så mycket vi inte känner till som kan inspirera vår tro, som vi har fått upp ögonen för. Vi gör den här resan tillsammans med dem som följer Oas. Med dem har vi sytt ihop den här rutten.

Enligt Hans Weichbrodt finns material för fler resor.

– Vi häpnar över vilken rikedom det finns. Tips på små orter som har haft stor betydelse för kristendomen i Sverige. Vi skulle kunna göra 100 resor till.

Så varför är det här sista gången?

– Vi kände redan från början att det var tre böneresor vi skulle göra. Sedan kommer vi att göra något annat.

Stort och smått

När Hanna Simonsson ska summera de bästa intrycken från tidigare resor tvekar hon inte.

– Det är blandningen av stort och smått. Vi hade ett kvällsmöte med Carola och Sebastian Stakset på första Sverigeresan. Det är lätt att se det stora i rampljuset, men det är också viktigt att fästa blicken på allt annat gott människor gör. På den lilla orten Hassela, dit man åker på grusväg, hade folk rest ett 30 meter högt kors för att sätta fokus på Jesus. Människor inspirerar människor, säger hon.

---

Fakta: Oas böneresa

  • Det är tredje året som Oasrörelsen gör en böneresa genom Sverige.
  • Resan filmas och inspelningar läggs upp på Oas Facebooksida.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig