Nyheter

Invasiva växten parkslide skapar konflikt mellan kyrka och granne

Den aggressiva arten parkslide har spridit sig till en attraktiv sjötomt - kräver att kyrkan bekämpar växten

Den otroligt aggressiva och invasiva arten parkslide har gett upphov till en tvist mellan en tomtägare och Svenska kyrkan i Växjö.

En sjötomtägare i Växjö har krävt att Svenska kyrkan ska bekämpa den aggressiva växten parkslide som finns på deras mark, efter att växten spridit sig till hans tomt, skriver Smålandsposten. Varken Växjö stift, Växjö kommun eller länsstyrelsen har gett något gehör för det, enligt mannen. Därför vill han nu ha en prövning av ärendet i Mark- och miljööverdomstolen.

Mannen menar att hans attraktiva sjötomt riskerar bli mindre värdefull när den nu invaderats av växten. Han är också orolig för att den ska sprida sig från hans tomt till grannarnas tomter.

Kan bryta sönder betong och husgrun

Naturvårdsverket beskriver parkslide som en seglivad växt, med mycket stor spridningskraft som är svår att bekämpa. Växten har ett bambulikande utseende och kraftiga rötter, som till och med kan bryta sönder betong och husgrunder. Den kan ta över stora områden och tränga ut andra arter.

Myndigheten varnar för att de som redan har problemet noga måste se till att bekämpningen går till på rätt sätt. Oftast används kemisk bekämpning, men en felaktig hantering av detta riskerar att leda till att växten i stället sprids.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig