Nyheter

32-åring häktad för terrorbrott efter Visbymordet

Utöver mordet på Ing-Marie Wieselgren kan han även dömas för terroristbrott

Den 32-åring som sitter häktad för mordet på Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare och känd profil i Missionskyrkan i Uppsala, häktas nu även för terroristbrott.
Detta efter att Säpo tagit över utredningen av knivdådet.

Fortfarande strömmar hälsningarna in i mängd på Ing-Marie Wieselgrens minnessida på Facebook. Samtliga uttrycker förtvivlan och sorg. Men också ljusa minnen.

“En mentor, en klok, fantastisk människa som alltid ingav hopp och framtidstro även i de svåraste situationer”, skriver en av hennes vänner.

Medlemmar sörjer

Ing-Marie Wieselgren var aktiv i Missionskyrkan i Uppsala, vars medlemmar nu sörjer en älskad medmänniska.

– Mordet drabbar inte bara oss i Equmeniakyrkan utan en hel stad. Ing-Marie har jobbat mycket inom psykiatrin, så många känner henne. Det är tragiskt när en människa går bort, men när det sker på det här sättet är det chockartat, sa föreståndaren Torbjörn Bådagård till Dagen strax efter mordet.

Motiven till knivdådet under Almedalsveckan är ännu inte helt klarlagt, men det står klart att den misstänkte 32-åringen varit missnöjd med psykiatrin och att han förberett dådet sedan i juni.

Uppsala missionskyrka håller öppet efter mordet på församlingsmedlemmen Ing-Marie Wieselgren i Visby.

“Riktat mot Sverige”

Varför brottsrubriceringen nu även utreds som terroristbrott förklarar åklagaren Henrik Olin så här:

– Vad som har framkommit är ett brott som inte enbart är riktat mot Ing-Marie Wieselgren utan mot Sverige. Misstanken om förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord avser inte brottet mot Ing-Marie Wieselgren utan mot annan person eller personer, säger han till TT.

Den misstänkte 32-åringen har, enligt medieuppgifter, kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Men detta ska inte ha något att göra med att utredningen utökats och även kommit att innefatta terrormisstankar.

– NMR spelar in i utredningen om den misstänktes bakgrund, men det är inte den kopplingen eller någon annan organisation som har lett fram till den här omrubriceringen, säger Henrik Olin.

---

Fakta: Knivdådet i Visby

  • Klockan 13.50 den 6 juli, mitt under politikerveckan i Almedalen, fick polisen larm om att en kvinna stuckits med kniv vid Donners plats i Visby. Hon fördes till sjukhus och på kvällen berättade polisen att hennes liv inte gått att rädda.
  • Senare bekräftade hennes arbetsgivare att offret var Ing-Marie Wieselgren. Hon var psykiatrisamordnare för Sveriges kommuner och regioner (SKR) och jobbade också som överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
  • Den 11 juli meddelades att Säkerhetspolisen och Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål tar över utredningen och att dådet klassas som terroristbrott.
  • Källa: TT

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig