Nyheter

Dansk evangelist anklagad för vapensmuggling - samlade in 1,4 miljoner

Danske predikanten Torben Søndergaards fru startade insamlingen för att täcka advokatkostnaderna efter att han häktades i Florida.

Predikanten Torben Søndergaard har startat en insamling för att ha råd med advokat för det brott han sitter häktad för. Målet är att de nu 1,4 miljonerna ska växa till ytterligare en miljon.

Dagen har tidigare skrivit om den danske pastorn Torben Søndergaard som sitter fängslad i Florida anklagad för vapensmuggling. Pastorn driver organisationen The last reformation. Nu har en insamling startats som hittills fått ihop 140 000 dollar, motsvarande cirka 1,4 miljoner kronor, för att täcka advokatkostnaderna, skriver norska Dagen. Det är Søndergaards fru som påbörjat insamlingen med tjänsten GiveSendGo.

Och det har gått fort – på bara en halv vecka ökade summan med nästan en miljon. Målet är att samla in 2,5 miljoner som alltså ska täcka både utläggen för Søndergaards advokat och familjens asylkostnader som ännu inte är färdigbehandlade. Det var år 2019 som familjen emigrerade till USA för att fly det Søndergaard själv kallar religiös förföljelse.

Använd av Gud

Søndergaards fru skriver uppdateringar på Facebook utifrån de telefonsamtal hon har med maken. I det senaste inlägget berättar maken att en person har blivit döpt av honom i fängelset och att han fått be för flera fångar. “Herren har placerat mig här för att spendera mer tid med honom och hans ord. Och alla mina erfarenheter härifrån kommer jag att ta med mig när jag lämnar det här stället”, berättar han.

Den första veckan satt Søndergaard i isolering, men har nyligen förflyttats till en öppen avdelning med 30 andra fångar fördelat på fyramannarum. Han har fått besked om att ärendet kommer tas upp i rätten den 16 augusti.

Fler artiklar för dig