Nyheter

Präst dömd för misshandel av sin exfru - fortsätter jobba

Händelserna utspelade sig 2017 - prästen har överklagat domen

Tingsrätten har dömt en präst i Blekinge för misshandel av sin före detta hustru. Ändå låter stiftet honom arbeta vidare.
– Jag har överklagat domen och är ännu inte dömd, säger han till Blekinge Läns Tidning.

Det var i början av juni 2017 då händelsen inträffade som gav upphov till polisanmälan. Den dåvarande hustrun polisanmälde sin man för misshandel. Tingsrätten tog upp det i ett mål och beslutade 13 april i våras om villkorlig dom och dagsböter på totalt 18 000 kronor, och ett skadestånd till exhustrun på 6 000 kronor.

För Blekinge Läns Tidning berättar prästen att han har överklagat domen. Han menar att tingsrätten inte gav tillräcklig uppmärksamhet åt hans berättelse.

I tidningen berättar han också att han är sjukskriven på halvtid därför att detta tagit hårt på honom, men att han inte är avstängd från sin tjänst. Han säger att eftersom han överklagat domen är han inte dömd och kan därmed arbeta enligt stiftet.

Väntar på överklagande

Camilla Lindskog är biskop Johan Tyrbergs pressekreterare och bekräftar detta för tidningen.

– Stiftet har ett öppnat ärende, men domkapitlet gör ingen egen utredning innan överklagandet har avgjorts, säger Lindskog.

Församlingen avgör hur tjänstgöringen ska se ut ifall det blir ett ja till fortsatt förtroende. Blir det ett nej från domkapitlet är en prästs kontrakt med stiftet brutet, meddelar pressekreteraren.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig