Nyheter

Israel varnar Ryssland: ”Vore allvarlig händelse i våra relationer”

Uttalandet kommer efter de ryska försöken att försvåra judisk utvandring till Israel

Israels premiärminister Yair Lapid varnar Ryssland för landets försök att stoppa organisationen Jewish Agencys arbete med judisk utvandring till Israel. Det skulle vara en “allvarlig händelse” i relationen mellan länderna, säger Lapid.

Ryska justitiedepartementet har den senaste tiden försökt försvåra Israels arbete med judisk utvandring från Ryssland. Organisationen Jewish Agency, som på den israeliska regeringens uppdrag arbetar med judisk utvandring till Israel, har fått beskedet att all dess verksamhet i Ryssland måste upphöra, vilket Dagen nyligen rapporterade om.

”Allvarlig händelse”

Nu står den israeliske premiärministern Yair Lapid redo att skicka en förhandlingsdelegation till Moskva för att diskutera en lösning som leder till att Jewish Agencys kontor i Moskva inte stängs. I ett uttalande från premiärministerns kansli heter det att en stängning skulle vara en “allvarlig händelse”, som skulle påverka Israels relationer med Ryssland.

Ryssland har hittills inte visat intresse för förhandlingar i frågan, men den israeliska delegationen är beredd att åka så snart ryssarna gett grön signal för att inleda samtal, uppger Yair Lapids kansli.

Anklagas för regelbrott

Det ryska justitiedepartementet anklagar Jewish Agency för att ha brutit mot integritetsskyddsregler genom att samla in personlig information om personer som är intresserade av migration till Israel, uppger en tjänsteman på organisationen för nyhetsbyrån AP. En domstolsförhandling i ärendet är inplanerad den 28 juli.

I Israel uppfattas de ryska planerna på att stoppa Jewish Agencys verksamhet i själva verket bero på Israels stöd till Ukraina, rapporterar Times of Israel.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig