Nyheter

Räddningsinsatser tar migranter över Medelhavet

1 234 människor har dött eller är saknade när de försökt ta sig till Europa

Flykten över Medelhavet fortsätter. Nyligen pågick en insats där många migranter kunde räddas.

I en insats har italienska fartyg omhändertagit 674 migranter. Det skriver TT. Fem personer hittades döda, enligt italienska kustbevakningen på söndagen. Människorättsorganisationer rapporterar att man sammanlagt har räddat över 1 100 migranter, de flesta utanför Libyens kust.

De flesta skepp kom från italienska kustbevakningen och migranterna togs i land till hamnar i Kalabrien och Sicilien. Men också organisationer som tyska Sea-Watch och SOS Medelhavet med sitt skepp Ocean Viking har deltagit i insatser.

Det förstnämnda lyckades rädda 444 människor från havet där insatserna pågick i över ett dygn. Ocean Viking omhändertog 87 personer varav 57 var underåriga som saknade sällskap av målsmän. I båtarna fanns varken flytvästar eller räddningsutrustning.

Under flykten över havet har många fått sätta livet till. FN:s migrationsorgan rapporterar att 1 234 människor har dött eller är saknade när det försökt ta sig till Europa, varav drygt 800 när de passerat havet.

Antalet migranter som anlänt till Italien är drygt 34 000 hittills i år.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig