Nyheter

Kristen man mördad i Uganda efter missionsmöte

En kristen man som deltagit i en diskussion om islam och kristendom i centrala Uganda överfölls och misshandlades så svårt för sin kristna tro att han senare avled. Det rapporterar Morning Post.

Dagen skrev nyligen om hur en konvertit i östra Uganda dödats av radikala muslimer efter en gudstjänst i byn Molu i Kibuku i östra Uganda.

Nu berättar Morning Post att en kristen man avlidit efter att ha misshandlats av väpnade män några dagar tidigare.

Robert Bwenje hade enligt tidningen följt med andrepastorn i en pingstkyrka till byn Sirimula i Kyankwanzi-distriktet den 6 juli, för att delta i en diskussion i det fria om islam och kristendom.

Under mötet, som bevakades av polis, hade åtta muslimer överlämnat sig till Jesus, säger pastor Ambrose Mugisha till Morning Post.

Men när han och Robert Bwenje var på väg tillbaka till sitt hem i granndistriktet övermannades de av en grupp män i traditionella muslimska kläder.

- De ropade Allahu akbar, Allahu akbar [Gud är större], berättar pastorn, som lyckades fly under misshandeln, medan hans vän fick så svåra skador att han avled på sjukhus fyra dagar senare.

Brände biblarna

Angriparna hade då tagit den kristna litteratur som männen hade med sig, även biblarna, och bränt den.

Det var inte första gången som pastor Ambrose Mugisha hotats för sina försök att missionera i Sirimula, berättar han.

I samma distrikt där Ambrose Mugisha har sin församling, Kiboga, angreps en annan pastor i slutet av juni. Beväpnade män förstörde hans kyrka och hotade att döda honom om han inte slutade att omvända muslimer till Jesus, berättar pastor Baingana James för Morning Post.

Konvertiter särskilt utsatta

Ugandas författning garanterar religionsfrihet, inklusive rätten att berätta om sin tro och att övergå från en religion till en annan.

Muslimer utgör cirka 14 procent av Ugandas drygt 45 miljoner invånare, och de flesta bor i landets östra delar. Det är också i dessa delar som förföljelsen tilltar, enligt Open Doors och World Watch Monitor.

Uganda finns visserligen inte med på Open Doors lista över de 50 länder i världen där kristna är som mest utsatta. Men i de delar som domineras av muslimer är kristna, i synnerhet konvertiter från islam, hårt utsatta.

Det förklaras bland annat med att den Kongo-baserade rebellgruppen Alliance of Democratic Forces, som startades av ugandier och delvis drivs av islamistiska ideologi, underblåst antikristna känslor bland muslimer i regionen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig